W Gdańsku po raz drugi w pojedynku na grille zmierzą się uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego o Tytuł Gold Grill Team. Konkursowym zadaniem będzie przygotowanie przystawki z pstrąga oraz głównego dania z łaty wołowej z polskiej wołowiny. W pierwszy kwietniowy weekend nad AmberExpo unosić się będzie smakowity zapach potraw z grilla.

 

POLE BITWY

W sobotę - pierwszego dnia do rywalizacji staną profesjonalni kucharze, natomiast niedziela będzie należała do uczniów szkół gastronomicznych (klasy szkół zasadniczych zawodowych, technika o profilu gastronomicznym oraz innych pokrewnych zawodów). Efekt grillowych zmagań oceniać będzie profesjonalne jury pod przewodnictwem Krzysztofa Szulborskiego, prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Honorowymi jurorami Konkursu będą szefowie kuchni: legendarny Kurt Scheller oraz niezwykle charyzmatyczny Andrzej Polan, pojedynek na grille poprowadzi z właściwym sobie poczuciem humoru, kucharz i dziennikarz kulinarny - Tomasz Jakubiak.
Na zwycięzców czekają puchary i cenne nagrody. W kategorii Master - nagrody pieniężne i rzeczowe, w kategorii Junior - nagrody rzeczowe oraz staże w trójmiejskich restauracjach.

WARTO TU BYĆ!

Konkursowi towarzyszyć będzie szereg atrakcji. Pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez reprezentantów Culinary Team of Poland, którzy wystąpią w lutym na jednym z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie – Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej (IKA) w Stuttgarcie. Tajnikami carvingu czyli tajskiej sztuki tworzenia rzeźb z owoców i warzyw podzielą się mistrzowie z ,,Carving Team Poland”, natomiast swoją wiedzą podczas warsztatów z gotowania podzielą się konkursowi jurorzy – członkowie stowarzyszenia ,,Polska Inicjatywa Kulinarna”.

 300 LITRÓW ŻURKU NA SZCZYTNY CEL

Żeby nabrać wprawy przed Świętami Wielkiejnocy w ramach inicjatywy charytatywnej ,,Kucharze Pomagają” podczas Grill Festiwalu ugotowane zostanie 1 500 porcji świątecznego żurku! Już od sobotniego ranka członkowie jury i prowadzący Konkurs z pomocą publiczności będą siekać cebulę, warzywa, boczek, warzyć żur, smakować i doprawiać, aby po południu za datki przeznaczone na cel charytatywny wszyscy goście mogli skosztować tej pysznej zupy.
Na tych, którym żurek i kibicowanie podczas konkursowych zmagań zaostrzy apetyt, czekać będzie specjalnie przygotowana strefa FOOD COURT, a w niej smakowitości przyrządzane oczywiście na grillu. Natomiast na miłośników specjałów kuchni świata, ze swoją ofertą czekać będzie 60 Food Trucków, w ramach Wielkiego Zlotu Food Trucków JEMY NA STADIONIE.

MEGA KWIETNIOWY WEEKEND W GDAŃSKU

Grill Festiwal to projekt Międzynarodowych Targów Gdańskich realizowany przy współpracy Restauracji AMBERESIDE oraz firmy MOBILE CHEF Sebastian Cichy . Impreza odbywa się w ramach organizowanego w Gdańsku od sześciu lat FREE TIME FESTIWALU. Wydarzenia w formule dwudniowego, weekendowego festiwalu, swoistego banku pomysłów, jak twórczo i przyjemnie spędzać czas wolny. Miejsca, gdzie atrakcyjnie spędza się czas, jednocześnie poznając oferty czasu wolnego.

GRILL FESTIWAL W PIGUŁCE

Gdańsk, 4-5 kwietnia 2020, WSTĘP WOLNY
Centrum Wystawienniczo-Kongresowe AMBEREXPO

ORGANIZATORZY

Międzynarodowe Targi Gdańskie SA, Restauracja Amberside, Sebastian Cichy - Mobile Chef.

Najpopularniejsze