14-19 lutego odbędzie się jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie – Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna (Internationale Kochkunst Ausstellung). Konkurs ten kreuje i wyznacza nowe trendy i techniki kulinarne na następne lata.

 

IKA odbywa się co cztery lata i uczestniczą w niej  zespoły z kilkudziesięciu krajów z całego świata, czyli kilkaset ekip kucharsko-cukierniczych, w tym także Culinary Team of Poland, która wystartuje 17 lutego, między godzinami 9.00-16.00, w Stuttgarcie.

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jako Culinary Team of Poland, uczestniczyło już w Olimpiadzie podczas czterech ostatnich edycji, w kategorii Kuchnia Regionalna, zdobywając: 2004 – wiedzę (gościnnie); 2008 – brązowy medal; 2012 – wyróżnienie; 2016 – srebro.

W ubiegłych latach Culinary Team of Poland przygotowywała dania wg starych polskich receptur, wśród których znalazły się m.in. języki kacze w suflecie ziemniaczanym, konfitowany łosoś w maśle z czosnkiem niedźwiedzim, pasztet z polskich grzybów leśnych zapiekanych w otrzewnej, polski śledź nadziewany bałtyckim łososiem i algami, czy też rybna zupa o smaku bursztynu.

Według tegorocznego regulaminu drużyny mają za zadanie przygotować potrawy oparte o lokalne produkty: 4 rodzaje fingerfoods / 6 rodzajów pralin na bazie czekoladzy i owoców / set menu składający się z 5 dań / 4 zakąski, w tym jena wegetariańska / 6 deserów, w tym jeden na bazie owoców / półmisek wegetariański / plater składający się z 4 rolad.

W tym roku, do reprezentacji Culinary Team of Poland powołani zostali:

Krzysztof Szulborski (Executive Team Manager), Krzysztof Gradzewicz (Executive Team Head Chef), Grzegorz Parczewski (Executive Senior Chef), Zbigniew Korzeniowski (Senior Chef Manager), Andrzej Ławniczak (Senior Chef), Jacek Kempa (Executive Senior Chef), Ireneusz Koniuszek, Łukasz Lewandowski, Kamil Hildebrandt, Damian Dopieralski, Michał Przewoźnik, Piotr Zawalich, Sebastian Cichy, Bartosz Zwolankowski, Przemysław Gościniak, Łukasz Gościniak, Mariusz Dąbała, Mariusz Wolski, Piotr Lewtak, Monika Ignaciuk (Head Pastry Chef), Wojciech Rzepecki (Pastry Chef), Aleksandra Borowska (Pastry Chef).

Próba generalna oraz oficjalna nominacja członków Culinary Team of Poland odbędzie się 4 lutego w kawiarni Międzynarodowych Targów Gdańskich – jednego ze strategicznych partnerów drużyny, przy udziale partnera Amber Side.

 

Kalendarium

Najpopularniejsze