21-22 kwietnia polska branża HoReCa spotka się po raz kolejny w Ostródzie w ramach wydarzenia Mazury HoReCa 2020. Wzorem poprzednich edycji organizatorzy stawiają nie tylko na element targowy, ale też szkolenia i konkursy. Po raz pierwszy jednak jednym z tematów przewodnich będzie wpływ branży na środowisko naturalne.


To już piąte spotkanie branży, które odbędzie się w centrum kongresowo – wystawienniczym Expo Mazury. Poprzednie edycje cieszyły się sporym zainteresowaniem wystawców i odwiedzających, każda z nich zgromadziła ponad stu wystawców z branży gastronomicznej, hotelarskiej i cateringowej. Ugruntowana pozycja i ilość wystawców sprawia ze Mazury HoReCa to największe tego typu wydarzenie w Polsce północnej.

Kierunek - natura
Kolorem przewodnim tegorocznej edycji będzie zieleń. Dlaczego? Ponieważ jednym z tematów przewodnich edycji 2020 będzie ekologia i wpływ branży na środowisko.
Od lat branża HoReCa pracuje nad rozwiązaniami, które jednocześnie zapewnią utrzymanie usług i oferowanych produktów na wysokim poziomie, a jednocześnie wpłyną na zmniejszenie śladu węglowego i wpływu na środowisko naturalne. Nie bez przyczyny jednym z głównych tematów w branży na rok 2020 jest wprowadzenie jak najszersze zasady zero waste.Od wykorzystania surowców wtórnych przy produkcji naczyń po zastosowanie odnawialnych źródeł energii w kompleksach hotelowych – zakres działań jest bardzo szeroki.
Specjalnym ukłonem w stronę wystawców będzie stworzona strefa energooszczędności. W centralnej części targów utworzona zostanie strefa energooszczędności, w której zostaną zaprezentowane najbardziej prooszczędnościowe i proekologiczne produkty naszych wystawców

Czas zwalniać
Perła Mazur, jaką jest Ostróda to nie tylko dobre miejsce do wypoczynku, ale też pole do prezentacji jednej z najciekawszych idei rozwoju przestrzeni społecznej ostatnich lat – idei świadomego slow life. Mazury, jako region znakomicie obrazują wcielenie tej idei i nastawienie na delektowanie się życiem przy jednoczesnym przywiązaniu do tradycji.
Korzystając z doświadczeń samorządów wchodzących w skład regionów cittaslow oraz promując rozwiązania i produkty z zakresu slow life i slow food zamierzamy przybliżyć idee odwiedzającym targi. To będzie też niesamowita okazja do spotkań na linii – osoby odpowiedzialne za zakupy w restauracji/hotelu – twórcy produktów regionalnych.
Mazury HoReCa 2020 – spotkania, szkolenia, konkursy
Nowością w trakcie wydarzenia będzie wprowadzenie cyklu szkoleń Masterclass, w trakcie których mistrzowie w danej dziedzinie będą dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniami. Będzie to niesamowita okazja do wysłuchania i współpracy z wybitnymi szefami kuchni, dyrektorami agencji eventowych, osobami prowadzącymi hotele i restauracje.
Podobnie jak w poprzednich edycjach, podczas Mazury HoReCa 2020 w Expo Mazury pojawią się ponadto młode talenty kulinarne, menedżerowie i właściciele hoteli, restauracji, nowych formatów gastronomicznych, firm cateringowych, cukierni, piekarni i lodziarni, dystrybutorzy produktów i usług – liderzy branży HoReCa.

Więcej informacji można znaleźć na stronie: www. mazuryhoreca.pl

Kalendarium

Najpopularniejsze