25 października w Krakowie odbędzie się Europejski Kongres Gastronomiczny „Food & Art & Technology”. Tematyka kongresu dotyczyć będzie psychologii behawioralnej (mózgowej percepcji smaku), sztuki kulinarnej, turystyki gastronomicznej oraz nowych technologii w żywieniu.

 

Wykład wprowadzający – Mózg a smak

Prof. Charles Spence, Uniwersytet Oksfordzki

Intrygujące odkrycia w zakresie wpływu osobistych i środowiskowych uwarunkowań oraz psychologii behawioralnej na odczuwany przez konsumenta smak. Na ile mózg jest w stanie przejąć i sugerować efekt faktycznych odczuć smakowych języka? Do jakiego stopnia możemy wpływać na smak, jaki konsument ma odczuwać, za pomocą zróżnicowanych technik?

Panele dyskusyjne

Sztuka na talerzu

Szefowie kuchni – zdobywcy 18 gwiazdek Michelin: M. Berasategui, E. Arzak, P. Pérez, J. L. Fernández, W. M. Amaro, oraz eksperci S. Pérez, R. Ansón.

O gastronomii jako sztuce i o sztuce jako inspiracji do kreowania nowych dań i trendów opowiedzą światowej sławy szefowie kuchni. Malarstwo, historia i muzyka jako źródła twórczości oraz wyjątkowość sztuki kulinarnej łączącej odczuwanie największej ilości zmysłów: smaku (+ umami), wzroku, słuchu, węchu, dotyku oraz temperatury.

Kultura gastronomiczna nową destynacją

Minister Sportu i Turystyki RP, przedstawiciel Światowej Organizacji Turystyki, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, ekspert Przewodnika Michelin, a także przedstawiciele Miasta Kraków oraz Kraków Airport.

Reprezentanci największego przewodnika gastronomicznego na świecie oraz najbardziej prestiżowego rankingu restauracji świata przedstawią zalety i wady umieszczenia restauracji/miasta/regionu/państwa na gastronomicznych listach i rankingach w aspekcie rozwoju gastronomii oraz turystyki. Eksperci wskażą zależność między rozpoznawalnością w rankingach a rozwojem miejscowych restauracji, produktów lokalnych i turystyki regionu.

Technologia w żywieniu – dokąd zmierzamy

Eksperci spółek food-tech o trendach w obszarze alternatywnych systemów rozwoju świata: Michał Piosik foodtech.ac, Marek Rogala – Charlie Food & Friends, Bogusław Tobiasz – Bayer.

Nowoczesne technologie dynamicznie wkraczają do świata produkcji i dystrybucji żywności. Wpływ produkcji żywności na globalne zmiany klimatyczne, roślinne substytuty mięsa, biodegradowalne (a może jadalne) naczynia, „czyste” technologie produkcji żywności, nowe nawyki konsumpcji i ich wpływ na rynek gastronomii – te i inne tematy omówią eksperci – przedstawiciele świata korporacji i startupów z branży foodtech.

Organziatorzy to Europejska Akademia Gastronomiczna, Prezydent Miasta Krakowa i UM Kraków.

Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Program szczegółowy

Najpopularniejsze