Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® są prestiżową i jedną z najważniejszych imprez dla branż gastronomicznej, hotelarskiej i winiarskiej w Polsce. W tym roku Kraków jest pierwszą Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej.

W związku z tym na HORECE® odbędzie się finał krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2019. Targi będą areną spotkań i wymiany doświadczeń ekspertów oraz wybitnych kucharzy. Ważnym elementem dziedzictwa kulinarnego Krakowa jest przywracanie do łask lokalnych produktów takich jak głąbik krakowski, który jeszcze w latach 60. XX wieku gościł na krakowskich stołach w sałatkach lub po przetworzeniu w formie kiszonek. Targi w Krakowie wraz z UM Krakowa, realizatorem projektu SlowFood CE, zainicjowały akcję sadzenia głąbika z krakowskimi szefami kuchni. Po zbiorach we wrześniu, na targach będzie można spróbować potraw na bazie głąbika, a w przyszłości znaleźć je w kartach dań krakowskich restauracji. Więcej: www.horeca.krakow.pl.

Kalendarium

Najpopularniejsze