Ministerstwo Finansów przesuwa termin stosowania nowej matrycy stawek podatku VAT. Tym samym zacznie ona obowiązywać od 1 lipca 2020 r.


– Chcemy, by firmy nie musiały martwić się nowymi obowiązkami w tym trudnym dla nich czasie. Dlatego po decyzji o przesunięciu terminów związanych z nowym JKP VAT i Centralnym Rejestrem Beneficjentów Rzeczywistych, zdecydowaliśmy się też przełożyć w czasie stosowanie nowej matrycy VAT – mówi Tadeusz Kościński, Minister Finansów.
– Zaktualizowanie danych księgowych oraz magazynowych związanych z weryfikacją nowych symboli klasyfikacyjnych i nowych stawek podatku VAT, czy też wprowadzenie odpowiednich zmian w zakresie ewidencjonowania sprzedaży przy użyciu kas rejestrujących, mogą powodować dodatkowe trudności dla dużej liczby podatników – wyjaśnia Jan Sarnowski, Wiceminister Finansów.

Przesunięcie terminu do 30 czerwca 2020 r. oznacza, że:

Będą stosowane dotychczasowe przepisy ustawy o VAT i przepisy wykonawcze do tej ustawy dotyczące stawek tego podatku.

Do celów opodatkowania VAT będzie stosowana Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008).

Wydane do 30 czerwca 2020 r. wiążące informacje stawkowe (WIS) będą zapewniały podatnikom ochronę dla czynności podlegających opodatkowaniu wykonywanych od 1 lipca 2020 r.

Przypominamy, aktualnie dania restauracyjne – co do zasady – opodatkowane są 8% VAT. Taki podatek doliczany jest do posiłków spożywanych w restauracjach. W lipcu 2020 r. reguła ta zostanie zmodyfikowana. Zmiany wprowadziła ustawa z 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw. Stawka VAT na posiłki w dalszym ciągu będzie wynosić 8%, jednak nowe przepisy wprowadzają pewien istotny wyjątek.
Dania restauracyjne, których składnikiem będą towary wskazane jako wyłączone z grupowań wymienionych w poz. 2 i 11 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, będzie trzeba opodatkować maksymalną 23% stawką podatku. Załączniki wskazują tu m.in. homary, ośmiornice, skorupiaki, langusty, raki morskie i słodkowodne, kraby, krewetki, mięczaki, ostrygi, przegrzebki, małże, muszle św. Jakuba, kalmary, kałamarnice, kalmary, mątwy, ośmiornice, ślimaki, jeżowce, meduzy. Wyższy podatek spowoduje dodanie do dania również kawioru i jego namiastek oraz przetworów z homarów, ośmiornic i innych owoców morza. Wystarczy zatem, że do zupy trafi jedna krewetka albo ślimaki, stawka na całe danie wzrośnie z 8 do 23%.

fot. pixabay

żródło: businessinsider.com.pl

 

Najpopularniejsze