12 października w Warszawie odbyła się 12. już edycja konkursu Wine&Food Noble Night. Wybrane w ogólnopolskich eliminacjach zespoły restauracyjne na oczach gości przygotowały dwudaniowe menu, które podlegało ocenie jury oraz publiczności.

Po raz pierwszy w historii konkursu organizatorzy zaplanowali wieczór w taki sposób, aby tłem do kulinarnych zmagań i doświadczeń były ważne społecznie tematy, takie jak ochrona jakości produktów, czystość wód i powietrza, wegetarianizm oraz nurt less waste. Hasłem przewodnim wieczoru było „Future starts now”.

Paweł Chomentowski z restauracji White One głosami publiczności zdobył Grand Prix – pierwsze miejsce w obu kategoriach: przystawka oraz danie główne. Otrzymał możliwość odbycia stażu w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin) w hiszpańskiej Gironie.

Natomiast restauracja Umami i jej szefowie Mateusz Bieniek i Robert Biniasz, docenieni zostali przez jury profesjonalne pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego. Otrzymali możliwość odbycia stażu w Restaurante Martin Berasategui (***Michelin) w San Sebastian. W głosowaniu publiczności ich przystawka oraz danie główne zyskały trzecią lokatę w obydwu kategoriach. Nagroda to wejście do strefy VIP finału Bocuse d’Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d’Or Poland 2019 w Krakowie, a także udział w Gala Dinner.

Dodatkowo partnerzy gali przyznali nagrody specjalne. Nagrodę dla najmłodszego szefa kuchni, biorącego udział w konkursie, otrzymał Patryk Dusza z katowickiej restauracji Isto. Nagroda Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce – staż w restauracji Arzak (***Michelin) w San Sebastian przyznana została Wojtkowi Kilianowi z Signature.

Ważnym punktem programu tegorocznej gali była krakowska scena live-cooking, zaaranżowana w ramach obchodów wynikających z uzyskania przez Kraków tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Swoje możliwości zaprezentowali na niej małopolscy szefowie kuchni: Miłosz Grabowski, Robert Koczwara oraz Michał Stężalski.

12 restauracji:
Robert Biniasz i Mateusz Bieniek z Umami Piąty Smak w Pyskowicach,
Patryk Dusza z katowickiej Isto,
Patryk Dziamski z Aroma by Patryk Dziamski w Rokietnicy k. Poznania,
Dawid Grucel z L’atmosphère w podkrakowskich Balicach,
Dawid Łagowski z Destylarni w Pałacu Mierzęcin,
Tomasz Olewski z poznańskiej Concordia Taste,
Marcin Pławecki z Gęś w Dymie w Laskowej,
Łukasz Rakowski z białostockiego Restaurant & Bar Cristal,
Oliwia Bernady z Zielonego Niedźwiedzia w Warszawie,
Paweł Chomentowski z White One w Warszawie
Wojciech Kilian z Signature w Warszawie
Anna Klajmon z LAS – Lokalnej Atrakcji Stolicy.

Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

20191012_190324
20191012_190324
20191012_190522
20191012_190522
20191012_192003
20191012_192003
20191012_192022
20191012_192022
20191012_192132
20191012_192132
20191012_192146
20191012_192146
20191012_192201
20191012_192201
20191012_192254
20191012_192254
20191012_192348
20191012_192348
20191012_192412
20191012_192412
20191012_192435
20191012_192435
20191012_192520
20191012_192520
20191012_200916
20191012_200916
20191012_213559
20191012_213559
20191012_220428
20191012_220428
20191012_233129
20191012_233129
20191012_233158
20191012_233158
20191012_233301
20191012_233301
20191012_233510
20191012_233510
20191012_233522
20191012_233522
20191012_233536
20191012_233536
20191012_233554
20191012_233554
20191012_233625
20191012_233625
20191012_233937
20191012_233937
20191012_233946
20191012_233946
20191012_234221
20191012_234221
20191012_234613
20191012_234613
20191012_234720
20191012_234720
20191012_234738
20191012_234738
20191012_234855
20191012_234855
20191012_235233
20191012_235233
20191012_235441
20191012_235441
20191012_235528
20191012_235528
20191012_235530
20191012_235530
20191012_235721
20191012_235721
20191012_235951
20191012_235951
20191013_000114
20191013_000114
20191013_000207
20191013_000207
20191013_000214
20191013_000214
20191013_000224
20191013_000224
 
Obrady jury profesjonalnego
Obrady jury profesjonalnego
WINE_FOOD_NOBLE_NIGHT_108
WINE_FOOD_NOBLE_NIGHT_108
WINE_FOOD_NOBLE_NIGHT_253
WINE_FOOD_NOBLE_NIGHT_253
WINE_FOOD_NOBLE_NIGHT_256
WINE_FOOD_NOBLE_NIGHT_256
WINE_FOOD_NOBLE_NIGHT_868
WINE_FOOD_NOBLE_NIGHT_868
DESTYLARNIA  DANIE GLÓWNE.
DESTYLARNIA DANIE GLÓWNE.
SIGNATURE DANIE GŁOWNE.
SIGNATURE DANIE GŁOWNE.
SIGNATURE PRZYSTAWKA .
SIGNATURE PRZYSTAWKA .
UMAMI DANIE GŁOWNE.
UMAMI DANIE GŁOWNE.
UMAMI PRZYSTAWKA.
UMAMI PRZYSTAWKA.
WHITE ONE DANIE GŁOWNE.
WHITE ONE DANIE GŁOWNE.
WHITE ONE PRZYSTAWKA.
WHITE ONE PRZYSTAWKA.

Najpopularniejsze