12 października w Warszawie odbyła się 12. już edycja prestiżowego konkursu Wine & Food Noble Night. O zwycięstwo rywalizowało 12 restauracji z całej Polski. Robert Biniasz i Mateusz Bieniek z Umami Piąty Smak w Pyskowicach otrzymali wyróżnienie jury profesjonalnego. Natomiast Paweł Chomentowski z White One w Warszawie zajął pierwsze miejsce w kategorii: przystawka i danie główne.

 

•Robert Biniasz i Mateusz Bieniek z Umami Piąty Smak w Pyskowicach – wyróżnienie jury profesjonalnego – staż w restauracji Lasarte (***Michelin), Martina Berasategui, Barcelona, (fundator Akademia Gastronomiczna w Polsce).

• Paweł Chomentowski z White One w Warszawie – 1. miejsce w kategoriach przystawka i danie główne – staż w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin), Llançà. Girona, (fundator Noble Bank).

• 2. miejsce w kategoriach:
• przystawka – Wojciech Kilian z Signature w Warszawie
• danie główne – Dawid Łagowski z Destylarni w Pałacu Mierzęcin
– staż w restauracji Northcote (*Michelin), Langho Blackburn, Lancashire, Wielka Brytania (fundator Gościnność).

• Robert Biniasz i Mateusz Bieniek z Umami Piąty Smak w Pyskowicach – 3. miejsce w kategoriach przystawka i danie główne – wejście do strefy VIP finału Bocuse d’Or Lyon, Francja oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d’Or Poland 2019 w Krakowie oraz udział w Gala Dinner (fundator Bocuse d’Or Poland).

• Wojciech Kilian z Signature w Warszawie – Nagroda specjalna Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce – staż w restauracji Arzak (***Michelin), San Sebastian, Hiszpania.

• Patryk Dusza z katowickiej Isto - Nagroda specjalna Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce – Thermomix.

Osią komunikacji wokół tegorocznej edycji były ważne społecznie kwestie ekologiczne, wobec których świat gastronomii nie pozostaje obojętny – ochrona jakości produktów, czystość wód i powietrza, ograniczanie mięsa w diecie oraz less waste. Wybrane w ogólnopolskich eliminacjach zespoły restauracyjne na oczach gości przygotowały dwudaniowe menu, które podlegało ocenie jury profesjonalnego pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, a także publiczności.

12 restauracji:
Robert Biniasz i Mateusz Bieniek z Umami Piąty Smak w Pyskowicach,
Patryk Dusza z katowickiej Isto,
Patryk Dziamski z Aroma by Patryk Dziamski w Rokietnicy k. Poznania,
Dawid Grucel z L’atmosphère w podkrakowskich Balicach,
Dawid Łagowski z Destylarni w Pałacu Mierzęcin,
Tomasz Olewski z poznańskiej Concordia Taste,
Marcin Pławecki z Gęś w Dymie w Laskowej,
Łukasz Rakowski z białostockiego Restaurant & Bar Cristal,
Oliwia Bernady z Zielonego Niedźwiedzia w Warszawie,
Paweł Chomentowski z White One w Warszawie
Wojciech Kilian z Signature w Warszawie
Anna Klajmon z LAS – Lokalnej Atrakcji Stolicy.

Tomasz Milewski i Michał Soliwoda podczas gali Wine&Food Noble Night zaprezentowali oficjalną przystawkę Bocuse d'Or Poland – crème brulée / ser długo dojrzewający Bursztyn 6 m-cy / gruszka / pigwa / słonecznik.

Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

20191012_190324
20191012_190324
20191012_190522
20191012_190522
20191012_192003
20191012_192003
20191012_192022
20191012_192022
20191012_192132
20191012_192132
20191012_192146
20191012_192146
20191012_192201
20191012_192201
20191012_192254
20191012_192254
20191012_192348
20191012_192348
20191012_192412
20191012_192412
20191012_192435
20191012_192435
20191012_192520
20191012_192520
20191012_200916
20191012_200916
20191012_213559
20191012_213559
20191012_220428
20191012_220428
20191012_233129
20191012_233129
20191012_233158
20191012_233158
20191012_233301
20191012_233301
20191012_233510
20191012_233510
20191012_233522
20191012_233522
20191012_233536
20191012_233536
20191012_233554
20191012_233554
20191012_233625
20191012_233625
20191012_233937
20191012_233937
20191012_233946
20191012_233946
20191012_234221
20191012_234221
20191012_234613
20191012_234613
20191012_234720
20191012_234720
20191012_234738
20191012_234738
20191012_234855
20191012_234855
20191012_235233
20191012_235233
20191012_235441
20191012_235441
20191012_235528
20191012_235528
20191012_235530
20191012_235530
20191012_235721
20191012_235721
20191012_235951
20191012_235951
20191013_000114
20191013_000114
20191013_000207
20191013_000207
20191013_000214
20191013_000214
20191013_000224
20191013_000224

Najpopularniejsze