Colors: Blue Color

Czystość to wizytówka restauracji – na podstawie tego kryterium większość gości ocenia dany lokal. Czysty musi być cały obiekt – toaleta, podłogi, okna, stoły czy krzesła i oczywiście kuchnia oraz wszystkie sprzęty, które znajdują się w jej wnętrzu. W sezonie letnim wzrasta częstotliwość korzystania z grilla.

Sezon na szparagi trwa niezwykle krótko. Tym bardziej warto wykorzystać ten czas i poeksperymentować w kuchni z tym pełnym witamin warzywem. „Nie bójmy się eksperymentować ze szparagami. O dziwo, sprawdzą się one w wielu pozornie niepasujących do siebie kombinacjach smakowych – mówi Bartłomiej Czerwiński, szef kuchni Restauracji Merliniego.

W dzisiejszych czasach rozwój kariery to nie tylko przechodzenie w naturalny sposób jej kolejnych etapów. To również rywalizacja, a także stawianie sobie samemu coraz wyżej zawodowej poprzeczki. Co ważne – przekłada się ona również na szeroko pojętą komunikację, zarówno z pracodawcą, jak i z gościem odwiedzającym restaurację, któremu chcemy zaimponować ciekawszą niż gdzie indziej, ofertą.

Polska wiosna i lato to smak grillowanego mięsa. Dobre mięsa z grilla dla większości Polaków są jak potrawy narodowe. Wybierając mięso na grilla patrzymy oczywiście na ilość tłuszczu, która ma ogromne znaczenie dla smaku, świeżość i ewentualne dodatki, jakie będą pasowały. Chcąc pójść nieco w stronę zdrowej żywności, ekologii, jak również wyjść poza klasykę powinniśmy trochę zmienić swoje podejście w wyborze mięs na ruszt. Biorąc pod uwagę, że grill nie jest jednak najzdrowszą formą obróbki mięsa, warto sięgnąć po takie, które jest ekologiczne i jednocześnie nadaje się na grill.

Najważniejszym składnikiem grillowania jest dobrej jakości mięso wołowe. Polędwica, antrykot, rostbef, a może łata? Tak naprawdę każdy z tych elementów idealnie nadaję się na rożen, jednak końcowy efekt będzie zasadniczo różny.

Mistrzowski kunszt w grillowaniu osiągnąć można w miarę szybko, jeśli do pracy podchodzi się z sercem. Nikt nie uczy się w ciągu pięciu minut, trzeba więc naprawdę się przyłożyć, stosować odpowiednie składniki, odpowiedni czas smażenia – po prostu znać podstawowe tajniki kulinarne, o czym niewątpliwie niektórzy kucharze zapominają.

Coraz częściej w restauracjach ze strony gości padają pytania o dania wegetariańskie lub wegańskie. I chociaż szefowie coraz częściej starają się mieć odpowiednią ofertę w karcie, to nie zawsze jest ona na tyle atrakcyjna, by „wyrobiony” klient został nią zachwycony lub choćby zainteresowany.

Najpopularniejsze