Jeśli myślisz, że o burgerze wiesz wszystko, to się mylisz. Nawet, jeśli przygotowałeś ich tysiące. Ta ikona street foodu jest na tyle klasyczna, co nowoczesna. Na tyle schematyczna, co otwarta na nowości. Gdyby nie burger, nie można by było dziś mówić o doskonałym ulicznym jedzeniu, które właśnie na nim się opiera, a do którego zaliczają się przecież także świeże kanapki, wrapy, tortille czy orzeźwiające napoje.

Ogromną transformację przeszła polska gastronomia. Ramię w ramię z postpeerelowskim krajobrazem kulturowym zmieniało się upodobanie Polaków do jedzenia. Za nami fascynacja Zachodem, za nami etap „ilość ponad jakość”. Ale czy całkowicie wyleczyliśmy się z kompleksów.

Czystość to wizytówka restauracji – na podstawie tego kryterium większość gości ocenia dany lokal. Czysty musi być cały obiekt – toaleta, podłogi, okna, stoły czy krzesła i oczywiście kuchnia oraz wszystkie sprzęty, które znajdują się w jej wnętrzu. W sezonie letnim wzrasta częstotliwość korzystania z grilla.

Sezon na szparagi trwa niezwykle krótko. Tym bardziej warto wykorzystać ten czas i poeksperymentować w kuchni z tym pełnym witamin warzywem. „Nie bójmy się eksperymentować ze szparagami. O dziwo, sprawdzą się one w wielu pozornie niepasujących do siebie kombinacjach smakowych – mówi Bartłomiej Czerwiński, szef kuchni Restauracji Merliniego.

W dzisiejszych czasach rozwój kariery to nie tylko przechodzenie w naturalny sposób jej kolejnych etapów. To również rywalizacja, a także stawianie sobie samemu coraz wyżej zawodowej poprzeczki. Co ważne – przekłada się ona również na szeroko pojętą komunikację, zarówno z pracodawcą, jak i z gościem odwiedzającym restaurację, któremu chcemy zaimponować ciekawszą niż gdzie indziej, ofertą.

Polska wiosna i lato to smak grillowanego mięsa. Dobre mięsa z grilla dla większości Polaków są jak potrawy narodowe. Wybierając mięso na grilla patrzymy oczywiście na ilość tłuszczu, która ma ogromne znaczenie dla smaku, świeżość i ewentualne dodatki, jakie będą pasowały. Chcąc pójść nieco w stronę zdrowej żywności, ekologii, jak również wyjść poza klasykę powinniśmy trochę zmienić swoje podejście w wyborze mięs na ruszt. Biorąc pod uwagę, że grill nie jest jednak najzdrowszą formą obróbki mięsa, warto sięgnąć po takie, które jest ekologiczne i jednocześnie nadaje się na grill.

Najpopularniejsze