W tym szczególnym okresie dbania o swoje zdrowie nie powinniśmy zapominać o produktach kiszonych. Dlaczego? Takie wyroby zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych.
Fermentacja mlekowa jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności, stosowaną już od 9-10 tys. lat, kiedy to właśnie w okresie późnego paleolitu zaczęło się intensywnie rozwijać rolnictwo. Trudno powiedzieć, jak wyglądałaby historia ludzkości bez zaczynu do chleba i magicznej fermentacji alkoholowej, a historia Polski bez kiszonych ogórków.

Z rozżaleniem czytam komentarze osób, które szydzą z tego, że polska gastronomia ma kłopoty już po tygodniu od zamknięcia lokali… Co mam napisać? Że restauratorzy to nie tylko miejsca ze znanymi szefami kuchni, którzy dorabiają w TV czy na konsultacjach? Że w tej grupie znajdują się punkty, które dopiero zaczęły swoją przygodę z gastronomią, osoby niedoświadczone, punkty upadające i już wcześniej wymagające wsparcia? Przecież sprzedajemy tak fine dining, jak zapiekanki! I wszyscy mamy teraz kłopoty…

Początek roku to zaskakujące wyzwania dla branży gastronomicznej. W sieci aż wrze od spekulacji na temat nowych trendów, które mają wyznaczyć kierunek i cele istotne dla szefów kuchni, restauratorów i konsumentów. Warto przyjrzeć się im z bliska, bo z nowym rokiem na talerzu będą królować zupełnie nowe smaki!

Magia wina sprawia, że społeczność znawców tego wyjątkowego trunku rośnie w siłę. Polacy coraz chętniej nie tylko piją, ale również zgłębiają tematykę winiarską. Pragnienie poszerzania wachlarza nowych doświadczeń smakowych oraz wiedza na temat sztuki umiejętnego komponowania wina z jedzeniem sprawiają, że przestaje ono być wyłącznie dodatkiem do szczególnych okazji. Goście restauracji chętnie sięgają po kartę win na co dzień, a oferta na kieliszki zachęca do degustacji.

Woda jest niesłusznie uznawana jedynie za napój zaspokajający pragnienie. Odpowiednio dobrana, może stać się pełnoprawnym elementem całego posiłku. W wariancie niegazowanym doskonale łączy się z subtelnymi potrawami i utrwala ich smaki na podniebieniu. Gazowana oczyszcza kubki smakowe i zapewnia długi, orzeźwiający finisz, będąc najlepszym towarzyszem dań o wyrazistym smaku.

Jeszcze kilka lat temu sztućce i opakowania w pełni ekologiczne, bo biodegradowalne traktowane były przez branżę, jako swego rodzaju ciekawostka. Wzbudzały zainteresowanie przede wszystkim tych, którzy prowadzili lokale typu wege. Obecnie nawet najbardziej znakomite restauracje, organizując plenerowe przyjęcia korzystają z tego typu naczyń. Coraz szerzej sięga po nie sektor cateringu. Co więcej, do jego łask powracają także naczynia szklane.

Najpopularniejsze