Temat ryb i owoców morza jest szeroki, długi i trudny. Ciągle dający możliwość odkrywania. A wiedza jaką dziś prezentują szefowie kuchni jest ogromna i powiązana często z nauką ścisłą.

Nie wyobrażam sobie przygotowania ryby bez namoczenia jej w delikatnej solance, a potem dokładnego osuszenia z nadmiaru wody. Bardzo ważny jest też wybór odpowiedniego oleju, koniecznie bez ekstrakcji chemicznej np. rzepakowy. Nie zawiera cholesterolu, ma najwięcej cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także kwasy omega-6 – oba w idealnych, najkorzystniejszych dla organizmu człowieka proporcjach.

Utalentowani, charyzmatyczni, wizjonerscy. Szefowie kuchni łamiący zasady i nie znający ograniczeń mają szansę na wyjątkową karierę w Polsce. To doskonałe czasy dla wirtuozów smaku. Blaski i cienie tego zawodu odsłonią uznani profesjonaliści z branży.

Zacznijmy od początku, czyli co to takiego jest food cost. W wielkim skrócie jest to relacja kosztu zakupionych towarów użytych do produkcji określonej pozycji z menu, do ceny sprzedaży tego dania. Najczęściej stosunek ten wyraża się procentowo. Innymi słowy – jaka część przychodu ze sprzedaży przeznaczana jest na zakup surowców niezbędnych do przygotowania danej potrawy.

Coraz więcej osób samodzielnie przygotowuje lunchboxy. Taka dieta pudełkowa stała się ważnym elementem zdrowego stylu życia. Firma Sokołów, która podczas cyklicznych warsztatów kulinarnych podejmuje tematy dotyczące szeroko pojętej zbilansowanej diety, tym razem zaprosiła blogerów i dziennikarzy do pogłębienia wiedzy na temat komponowania lunchboxów.

Wypalenie zawodowe w gastronomii to bardzo częsty przypadek. My, kucharze jesteśmy na nie  szczególnie narażeni ze względu na to, że praca w kuchni jest niezwykle stresująca, ale również trudna fizycznie. Często pracujemy po dwanaście godzin dziennie. Jednak, gdy zawód jest pasją, miłość do gotowania potrafi przezwyciężyć wiele trudów.

Ryby żyjące dziko, w naturalnym środowisku mają o wiele więcej wartości odżywczych niż te hodowlane – dokarmiane przez człowieka. To właśnie one powinny znaleźć się na restauracyjnym talerzu. Jakie jeszcze mają zalety?

Konflikt w pracy pojawi się zawsze tam, gdzie zapomina się o rozmowie. Patrząc na tę kwestię z perspektywy wielu lat doświadczenia, mogę śmiało stwierdzić, że każdą sytuację można rozwiązać. Ale pod dwoma warunkami.

Najpopularniejsze