Magia wina sprawia, że społeczność znawców tego wyjątkowego trunku rośnie w siłę. Polacy coraz chętniej nie tylko piją, ale również zgłębiają tematykę winiarską. Pragnienie poszerzania wachlarza nowych doświadczeń smakowych oraz wiedza na temat sztuki umiejętnego komponowania wina z jedzeniem sprawiają, że przestaje ono być wyłącznie dodatkiem do szczególnych okazji. Goście restauracji chętnie sięgają po kartę win na co dzień, a oferta na kieliszki zachęca do degustacji.

Woda jest niesłusznie uznawana jedynie za napój zaspokajający pragnienie. Odpowiednio dobrana, może stać się pełnoprawnym elementem całego posiłku. W wariancie niegazowanym doskonale łączy się z subtelnymi potrawami i utrwala ich smaki na podniebieniu. Gazowana oczyszcza kubki smakowe i zapewnia długi, orzeźwiający finisz, będąc najlepszym towarzyszem dań o wyrazistym smaku.

Jeszcze kilka lat temu sztućce i opakowania w pełni ekologiczne, bo biodegradowalne traktowane były przez branżę, jako swego rodzaju ciekawostka. Wzbudzały zainteresowanie przede wszystkim tych, którzy prowadzili lokale typu wege. Obecnie nawet najbardziej znakomite restauracje, organizując plenerowe przyjęcia korzystają z tego typu naczyń. Coraz szerzej sięga po nie sektor cateringu. Co więcej, do jego łask powracają także naczynia szklane.

Zawsze ważne, ale współczesny powojenny świat ruszając z postępem zapomniał o skutkach ubocznych. Nauczono nas konsumować. Nie tylko pożywienie, ale wszystko. Dla nas ten dobrobyt zaczął się ok. 30 lat temu wraz z upadkiem komunizmu i początkiem urynkowienia. Powstał paradoks, bo z jednej strony była historia, gdzie ciągle wszystkiego brakowało. Jedzenie na kartki, puste półki. Z drugiej strony zaczęliśmy sami pracować na wszystko. Przyszło nowe – kiedyś Pewex dla wybranych, dziś dostępne dla wszystkich. I zaczął się pęd i radość z posiadania.

W dzisiejszych zwariowanych czasach kuchnia skandynawska wydaje się chłodnym kompresem na kulinarne szaleństwa. Północna Europa słynie bowiem z solidnego rzemiosła, zaangażowania i konsekwencji w doborze składników. Sądzę, że interesująca będzie zawsze, nawet bez wsparcia nagłówków z pierwszych stron gazet.

Najpopularniejsze