Agencje badawcze i marketingowe całego świata, na podstawie przewidywań szefów kuchni i obserwacji producentów żywności, ogłaszają właśnie listy trendów żywnościowych, jakie królować będą w 2016 roku. Rewolucji nie będzie, ale wyraźnie widać rosnące zainteresowanie i wykorzystanie warzyw i owoców – nawet w postaci dominujących dodatków do tak powszechnych napojów, jak kawa.

O wartości odżywczej wołowiny decydują zawartość i skład białka oraz tłuszczu śródmięśniowego. Zawartość białka w wołowinie kulinarnej kształtuje się na poziomie 18 - 23%, tłuszczu śródmięśniowego poniżej 5%. Mięso wołowe, zawiera więcej przyswajalnego żelaza niż mięso innych gatunków zwierząt rzeźnych - mówi Judyta Szymkowiak, dietetyczka Akademia Kulinarna Marcina Budynka.

Polacy to domatorzy, główne posiłki wolą jeść w domu, a jeżeli decydują się na wyjście, to ma ono raczej charakter rodzinny, którego celem częściej jest wspólna kolacja niż obiad. Wciąż lubimy tradycyjne dania i królującą w naszym kraju kuchnię włoską – pizzę i makaron. Mimo promocji, ciężkiej pracy marketingowej restauratorów - śniadania czy brunche zdobyły swoich zwolenników, ale nie mają szansy ująć popularności lunchom czy renomy wieczornych posiłków.

Polacy to piwosze. Latem w naszym kraju przelewa się jeszcze więcej tego trunku. Kufel, pokal, szklanka… hmmm – które szkło wybrać? Czy w ogóle kształt naczynia jest ważny przy serwowaniu piwa?

Lody to najlepszy deser wiosny i lata. Świadczą o tym kolejki do pobliskich lodziarni i popularność deserów lodowych z restauracyjnego menu. Kochają je zarówno dzieci (co oczywiste), jak i dorośli. Cała Polska zwariowała na ich punkcie. Przyjrzyjmy się więc najnowszym tendencjom, które będą obowiązywać przez całe lato.

Gospodarowanie tłuszczami w kuchni oraz ich utylizacja normowane są przepisami, procedurami wewnętrznymi w firmie, rozporządzeniami i batem wiszącym nad kuchnią, czyli kontrolą Sanepidu. Szef kuchni nie tylko musi wybrać odpowiednie oleje, frytury, tłuszcze do wykorzystania, ale również zobowiązany jest myśleć, co zrobić z odpadami, by nie naruszyć przepisów nowej Ustawy o odpadach z 14 grudnia 2012 roku.

Nastał czas sprzyjający zmianom i odnowie po długim okresie stagnacji. Do hoteli i ośrodków SPA przybywają tłumnie goście mający na celu przede wszystkim regenerację organizmu, modelowanie sylwetki oraz odzyskanie zdrowia i kondycji fizycznej, jak i psychicznej. Tym samym, jest to najlepszy okres dla prosperujących ośrodków wypoczynkowych.

We wszystkich wodach świata jest ok. 20 tys. gatunków ryb, jednak tylko ok. 100 gatunków jest wykorzystywana przez kucharzy! Ryby, ich mięso i ich właściwości idealnie pasują do aktualnego sposobu odżywiania się - mówi Grzegorz Labuda, Executive Chef, Restauracja Szafarnia 10 w Gdańsku.

Najpopularniejsze