Malka Kafka: Czy gastronomia jest kobietą?

Gastronomia

Malka Kafka: Czy gastronomia jest kobietą?

03 marca 2021

Płeć nie ma najmniejszego znaczenia, jeśli jest się właścicielką restauracji. Natomiast zdobycie pozycji uznanej szefowej kuchni jest już bardzo trudne. Tak niewiele jest znanych szefowych kuchni, i to wcale nie dlatego, że nie ma dobrych pań w tym fachu. Przyczyna jest zupełnie inna – cała struktura kucharska jest zorganizowana na wzór armii francuskiej. Hierarchia w kuchni, nawet stroje kucharskie, np. wielkość czapek są powieleniem struktury wojskowej. Widać to też dobrze w strukturze awansu na szefa kuchni, że dla kobiety nie ma już tam miejsca. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja kobiet właścicielek, które samodzielnie tworzą swoją firmę, rozwijają ją tak, jak chcą i płeć nie ma tu nic do gadania. Proszę zobaczyć, ile jest pań restauratorek,a ile pań szefowych kuchni? Ogromna dysproporcja.

oprac. red.

Fot. Wojciech Olszanka