Szafa chłodnicza – jaka wybrać?

Porady

Szafa chłodnicza – jaka wybrać?

25 stycznia 2021

Potrzebujemy urządzenia chłodzącego, które zapewni nam sprawną pracę nawet w ciężkich warunkach i wysokiej temperaturze. Dodatkowo musi być ono wykonane z odpowiedniego materiału, tak by czyszczenie nie sprawiało problemu. Szafa chłodnicza często wyposażona jest w dodatkowe funkcje oraz dysponuje znacznie lepszymi parametrami technicznymi. Czym się zatem sugerować przy kupnie? Istotne są tu zarówno czynniki typowo fizyczne, jak pojemność czy wymiary, jak i techniczne, takie jak zakres temperatur, poziom natężenia dźwięku lub klasa energetyczna. Warto też zwrócić uwagę na układ wewnętrzny szafy chłodniczej. Dodatkowe półki czy szuflady zwiększą jej funkcjonalność i pozwolą nam na właściwą organizację produktów.

– Szafa chłodnicza jest przede wszystkim magazynem świeżych produktów dla szefa kuchni i jego zespołu. Można ją ustawić bezpośrednio na kuchni (dla jeszcze szybszego dostępu) lub na zapleczu. Bardzo często szafę chłodniczą wykorzystuje się również do krótkiego przechowywania półproduktów lub gotowych produktów przed ich wydaniem. Z tego względu ważna jest jej duża pojemność i możliwość przeorganizowania wnętrza (np. przestawienie półek lub dołożenie dodatkowych) – mówi Łukasz Downar, Product Manager z firmy Dora Metal.

Pod względem wizualnym szafy chłodnicze podzielić możemy na dwie grupy. Pierwszą są chłodnie z drzwiami ze stali nierdzewnej, drugą natomiast urządzenia przeszklone. Które drzwi sprawdzą się lepiej i czy w ogóle ma to znaczenie? Szafa chłodnicza ze szklanymi drzwiami umożliwia nam stały podgląd jej zawartości. To jednak nie jedyna zaleta. Kolejną jest to, że dzięki szybie nie otwieramy chłodni tak często. Natomiast dzięki drzwiom ze stali nierdzewnej wnętrze szafy jest ciągle zaciemnione, co jest istotne w przypadku wielu produktów.

– Jeśli chodzi o cechy szaf chłodniczych, najważniejszą z nich jest niezawodność. Powinniśmy wybierać urządzenia uznanych producentów, wykonane z wysokiej jakości materiałów. Nic tak nie dezorganizuje pracy jak awaria urządzenia. W obecnym czasie, kiedy zwracamy szczególną uwagę na higienę, istotne jest wykonanie produktu ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna zapewnia wyższy poziom higieny niż malowana czy tworzywo sztuczne – dodaje Łukasz Downar.

Przy zakupie szafy zwracajmy też uwagę na układ chłodniczy – jeśli jest zbudowany w postaci monobloku, nie zabiera miejsca w samej szafie (zwiększa to jej pojemność) oraz ułatwia serwisowanie urządzenia. W przypadku interwencji serwisanta naprawa zajmie kilkanaście minut, co w przypadku tradycyjnego układu chłodniczego trwa znacznie dłużej.
Ważny jest również sam czynnik chłodniczy. Nowsze i bardziej ekologiczne czynniki (jak np. R290) oszczędzą nam potencjalnych problemów z naprawą urządzenia w przyszłości, a także dają nam poczucie, że robimy coś dobrego dla środowiska.

– Wymuszony obieg powietrza zapewnia równomierne schładzanie produktów w szafie, a inwestycja w 5. klasę klimatyczną zapewni nam funkcjonowanie urządzania w temperaturze do +40°C, co jest ważne zwłaszcza w warunkach panujących w kuchni latem. Dodatkowymi udogodnienia, na które warto zwrócić uwagę, są to np. dotykowy panel sterowania (ułatwia czyszczenie), alarm otwartych drzwi oraz system ich samodomykania – podsumowuje Product Manager z firmy Dora Metal. 

Eliza Marek

fot. pixabay.com.pl