Co przyniesie nam nowy rok? Czy będzie to kolejny rok z pandemią, czy bez? Na pewno musimy być wyczuleni na bezpieczeństwo na każdym etapie produkcji dania, od zakupu produktów do podania posiłku do stołu.

 

Trendem na kolejne lata będzie rozwijająca się kuchnia roślinna oraz spersonalizowane odżywianie, dzięki któremu będziemy bardziej odporni. Zyskująca na popularności dieta pudełkowa jest tego doskonałym przykładem. W menu zagoszczą produkty lokalne, produkowane z poszanowaniem środowiska oraz mięso, ale pochodzące z hodowli ekologicznych. Warto uwzględnić w menu dania dla wegan, wegetarian oraz dania bez laktozy i bez glutenu.

Prym będą wiodły świeże, nieprzetworzone warzywa w różnej formie oraz przyprawy i zioła, mające szerokie zastosowanie zdrowotne. Ważną rolę odegrają również te produkty, które mogą zastąpić w potrawach produkty glutenowe, np. mąka kokosowa, gryczana czy z ciecierzycy.

Rola szefa z definicji się nie zmieni, lecz będą to czasy dużych wyzwań dla szefów kuchni i ich ekip. Pandemia spowodowała upadek wielu restauracji albo zrodziła dużo problemów. Sądzę, że będzie to czas odbudowy, więc będą się liczyć nie tylko smak i wygląd potrawy, lecz także elastyczne zarządzanie kuchnią i skrupulatne kontrolowanie kosztów

 

Rafał Grzegorzek

szef kuchni restauracji Babinicz

w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju.

Najpopularniejsze