Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców otrzymał odpowiedź Ministerstwa Klimatu i Środowiska na wątpliwości dotyczące klasyfikacji oleju posmażalniczego, pochodzącego z restauracji, piekarni lub cukierni, jako odpadu komunalnego.

Walentynki to jeden z tych dni w roku, kiedy restauracje dosłownie „pękają w szwach” a kucharze mają nie tylko ogrom pracy, ale równie ważne zadanie – spełnić oczekiwania najbardziej wymagających zakochanych.

Najbardziej popularne to te z różanym nadzieniem, ale nie tylko. Z budyniem, konfiturą (w rozmaitych smakach), dżemem, marmoladą, toffi, czekoladą, ajerkoniakiem – tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Okapy gastronomiczne to kolejny punkt niezbędnego wyposażenia kuchni restauracyjnej, w której znajdziemy urządzenia emitujące dużą ilość ciepła, dymu, zapachów i pary wodnej.

Nie jestem zwolennikiem akcji #otwieraMY, przynajmniej nie do końca. Bardzo bym chciał gotować dla ludzi, ale też nie chcę by zwiększyła się liczba zachorowań, a trzeba wziąć to pod uwagę, otwierając restauracje na szeroką skalę. Zresztą nie tylko restauracje, ale też na przykład centra handlowe, nie mówiąc już w otwarciu IKEI w okresie przedświątecznym, co było totalną bezmyślnością.

Nawet w tych trudnych czasach prowadząc restaurację czy bistro, tylko z dowozem lub na wynos, nie możemy zapominać o jakości produktów. Świeże warzywa i owoce, mięso, ryby czy gotowe dania trzeba odpowiednio chłodzić, a zwykła lodówka nie spełni naszych oczekiwań.

Co przyniesie nam nowy rok? Czy będzie to kolejny rok z pandemią, czy bez? Na pewno musimy być wyczuleni na bezpieczeństwo na każdym etapie produkcji dania, od zakupu produktów do podania posiłku do stołu.

Kalendarium

Najpopularniejsze