Zdrowa żywność – dlaczego warto wybierać bio jedzenie

Aktualności

Zdrowa żywność – dlaczego warto wybierać bio jedzenie

W obecnych czasach coraz większą uwagę przywiązuje się do kwestii odżywiania i tego, co znajduje się na naszych talerzach. Jakość produktów, które spożywamy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie i samopoczucie, ale też środowisko naturalne. Dlaczego jedzenie zdrowej żywności jest takie ważne, jakie korzyści dla zdrowia niesie ze sobą i czemu warto wybierać jedzenie ekologiczne? O tym w poniższym artykule.

Czym jest jedzenie ekologiczne i dlaczego jest tak ważne dla zdrowia

Zdrowa żywność jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Aby nasz organizm funkcjonował w pełni, potrzebuje odpowiedniej dawki witamin, minerałów i składników odżywczych – dzięki jedzeniu ekologicznemu codzienne posiłki mogą stać się znacznie zdrowsze, smaczniejsze i bardziej odżywcze. Produkty z upraw ekologicznych charakteryzują się wyższą zawartością składników mineralnych, witamin i antyoksydantów niż żywność konwencjonalna, są wolne od szkodliwych dodatków, mają też wyraźniejszy smak i zapach. Wszystko to sprawia, że jedzenie ekologiczne może skutecznie przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, otyłość, czy choroby autoimmunologiczne.

Bio jedzenie to pożywienie wyprodukowane zgodnie z zasadami ekologii i z poszanowaniem środowiska naturalnego. Według obecnie obowiązujących przepisów prawa, żywnością ekologiczną można nazwać produkt, który spełnia określone wymogi i standardy jakościowe i który dodatkowo na opakowaniu posiada znak certyfikatu ekologicznego – symbol euroliścia.

Jedzenie ekologiczne a środowisko naturalne

Korzystanie z produktów ekologicznych ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również środowisko naturalne. Produkcja bio żywności jest bardziej przyjazna dla natury, ponieważ nie wykorzystuje chemicznych środków ochrony roślin, takich jak pestycydy, herbicydy czy fungicydy, sztucznych nawozów ani regulatorów wzrostu, które nie tylko zanieczyszczają glebę i wody gruntowe, ale mają też negatywny wpływ na mikroorganizmy żyjące na terenach uprawy.

W rolnictwie ekologicznym bazuje się na naturalnych metodach uprawy, takich jak płodozmian, nawożenie kompostem i obornikiem, dbanie o żyzność gleby, a także dobór odpowiednich gatunków i odmian roślin dostosowanych do lokalnych warunków glebowych i klimatycznych. Działania te sprawiają, że produkt końcowy, jakim jest jedzenie ekologiczne, jest nie tylko zdrowsze od tego konwencjonalnego,  ale sprzyja też środowisku naturalnemu.

Zdrowa żywność w codziennej diecie

Zdrowe jedzenie powinno być stałym elementem codziennej diety. Wybierając produkty ekologiczne, warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie. Najlepiej wybierać te z lokalnych upraw, aby mieć pewność, że są świeże i pochodzą z ekologicznych źródeł. Dla osób poszukujących bio produktów zbożowych polecamy zwłaszcza kasze gryczaną i jaglaną, a także płatki owsiane. Produkty te są bogate w składniki odżywcze i na ich bazie można przygotować wiele pysznych i zdrowych dań.

Materiał zewnętrzny