Z miłości do tworzenia i pomagania

Aktualności

Z miłości do tworzenia i pomagania

Marka Welbilt od lat z ogromnym sukcesem pomaga młodym, początkującym kucharzom, jak i doświadczonym restauratorom w tworzeniu niebanalnych doznań kulinarnych. Na tym jednak się kończy, bowiem angażuje się w liczne działania charytatywne, aby podkreślić jak ważne jest dzielenie się dobrem. Jedną z takich inicjatyw jest Wielka Orkiestra Pomocy Świątecznej.

Rozmawialiśmy z Jarosławem Walczykiem o tym, jak urządzenia Convotherm wspierają kucharzy w trakcie tak ogromnego wydarzenia i dlaczego warto mieć je w swojej profesjonalnej kuchni, a także o planach rozwoju cenionego w branży Klubu Szefów Kuchni.

Pasja, doświadczenie i charyzma

Szef Kuchni Jarosław Walczyk należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w całym kraju. Jest także prezesem i fundatorem Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Chętnie dzieli się swoim doświadczeniem, tworzy autorskie receptury, prowadził wiele uznanych restauracji oraz hoteli i trenuje młodych kucharzy.

Swoją karierę zaczął na morzu w pracy na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. To właśnie tam, ponad 20 lat temu poznał po raz pierwszy markę Welbilt. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. W wielu restauracjach możemy znaleźć dania sygnowane nazwiskiem Jarosława Walczyka. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych, bierze czynny udział w rozwijaniu świadomości i wiedzy o branży. Jest także laureatem wielu prestiżowych nagród branżowych: Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora, Szef Roku, czy Najlepsza Restauracja Roku. Miał również przyjemność pracować w restauracjach, które otrzymały rekomendację: dwa symbole sztućców Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016.

Właściciel i szef kuchni restauracji Pink Lobster w Warszawie, która otrzymała trzy sztućce plus, i tytuł Szef Kuchni region centralny 2018/trzy sztućce plus 2019. Grand Prix MT Targi Polska S.A. w 2019 r. Współzałożycielem i wiceprezesem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, Head Chefem Bocuse d’Or Poland.

Solidne wsparcie w rozwoju

 Klub Szefów Kuchni sukcesywnie rozwija się i tworzy coraz więcej wydarzeń, które integrują kucharzy i stają się przestrzenią do fuzji doświadczeń. To także okazja do zaprezentowania możliwości partnerów oraz członków Klubu. Wspólnie z marką Welbilt angażuje się także charytatywnie. W ramach Wielkiej Orkiestry Pomocy Świątecznej tworzy Restaurację Mistrzów, której zadaniem jest przygotowanie aż 600 posiłków dla gości Jurka Owsiaka. To ogromne przedsięwzięcie wspierane jest przez szkoleniowców i techników marki Welbilt, którzy dostarczają na miejsce od 4 do 6 pieców konwekcyjno-parowych Convotherm, a także ustawiają odpowiednie parametry i czuwają, aby proces gotowania odbywał się bez jakichkolwiek problemów. W trakcie WOŚP szefowie kuchni przygotowują w piecach Convotherm także produkty do gotowania słynnej zupy w kotle o pojemności aż 5000 l dla wszystkich uczestników wydarzenia.

Convotherm doskonale spisuje się w tak poważnych wyzwaniach i gwarantuje najwyższą jakość dań. Fundacja Klubu Szefów Kuchni zaufała marce Convotherm, m.in. dzięki intuicyjnej obsłudze, a także wydajności. Już od kilku lat razem wspierają WOŚP.

Przede wszystkim cenię sobie intuicyjną, niezwykle prostą obsługę. W obecnych czasach trzeba też zwrócić uwagę na znakomitą wydajność przy niskim poborze prądu i wody, a także możliwość przygotowywania kilku potraw jednocześnie z gwarancją, że nie będą się przenikać zapachami i aromatami. Podoba mi się też szeroki wybór modeli: od mini po wielopółkowe.  Piece Convotherm poleciłem wielu osobom. Wskazuję na ich wybór każdemu profesjonaliście i osobom, którym zależy na niezawodności, oszczędnościach – podkreślił Jarosław Walczyk.

Ceniony restaurator zwrócił również uwagę, że piece Convotherm są w stanie przygotować praktycznie wszystkie dania –  od fine diningu po menu biesiadne. Urządzenia posiadają niemal wszystkie funkcje związane z obróbką termiczną: gotowanie, długie gotowanie, konfitowanie, duszenie, pieczenie, pasteryzowanie. Dzięki różnorodności Convotherm można przygotować większość pozycji z menu restauracji.

Kolejna edycja WOŚP będzie dla Jarka Walczyka kolejną okazją, aby wspólnie z Welbilt zrobić coś dobrego prosto z serca.

Artykuł zewnętrzny