Szkło gastronomiczne – na co zwrócić uwagę?

Aktualności

Szkło gastronomiczne – na co zwrócić uwagę?

Goście restauracji jedzą oczami – dlatego też nawet najbardziej smakowite, wyszukane i luksusowe dania może zepsuć złe podanie! Dotyczy to zarówno sposobu prezentacji na talerzu czy w pucharku, jak i samej zastawy, która „gości” klientów podczas romantycznych kolacji i rodzinnych uroczystości.

W poniższym artykule udowodnimy Ci, że szkło gastronomiczne to obowiązkowy element wyposażenia każdego — również Twojego — lokalu. Zatem, na co zwrócić uwagę, kompletując szklaną zastawę do restauracji, pubu lub baru?

Zwykłe szkło w markecie?

Absolutnie nie! Szklane naczynia do użytku domowego różnią się od szkła gastronomicznego. Szkło do lokalu przede wszystkim powinny być:

  • bardziej wytrzymałe – uzyskuje się to za pomocą hartowania, zastosowania grubszego szkła albo jednego i drugiego. Pamiętaj, że kieliszki, kufle i szklanki w lokalu będą użytkowane dużo intensywniej niż w domu A poza tym myte w zmywarce z dodatkiem silnej chemii oraz wyparzane. Szkło gastronomiczne musi charakteryzować się wyjątkową odpornością na matowienie,
  • bezpieczne – szklanki, szklane filiżanki czy salaterki nie mogą mieć ostrej krawędzi, a w razie stłuczenia powinny rozpadać się na kawałki o łagodnie zakończonych brzegach. Ma to ogromne znaczenie zarówno dla bezpieczeństwa gości, jak i obsługi – nawet przy „wypadku” ryzyko poważnych skaleczeń zostaje zminimalizowane,
  • gładkie – im więcej elementów, w których mogą się osadzić resztki jedzenia czy napojów, tym trudniej doczyścić naczynie. Dlatego szklanki i kubki ze szkła do lokalu powinny być jak najprostsze,
  • najwyższej jakości – każda wada produkcyjna w materiale czy inne niedoróbki zostaną szybko zauważone. Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza przy podawaniu trunków, ponieważ często jest to element celebrowania ważnych dla gości chwil!

To najważniejsze cechy dobrego szkła, które powinny mieć profesjonalne kuchnie gastronomiczne. Pewne bardziej specyficzne aspekty zostaną rozwinięte w dalszej części tekstu, ale już na tym etapie na pewno widzisz, że lokalu nie da się zaopatrzyć w pierwszym lepszym markecie. Gdzie więc najlepiej kupić szkło gastronomiczne? W sklepie, oferującym produkty od znanych, solidnych producentów, którzy mogą pochwalić się doświadczeniem w zaopatrywaniu gastronomii.

Zastawa do kawy i herbaty – ze szkła czy z porcelany?

Podawanie kawy i herbaty w porcelanie to pewien standard. Jednak coraz więcej właścicieli kawiarni chętnie zaopatruje się w specjalne szklanki i szklane kubki, a przynajmniej ma w wyposażeniu obydwa rodzaje naczyń. Dlaczego?

Szklane filiżanki do cappuccino, espresso, latte czy sezonowych kaw smakowych wyglądają bardzo efektownie i najczęściej pasują do pozostałej zastawy stołowej. Poza tym naczynia z przezroczystego szkła umożliwiają efektowne wyeksponowanie napoju – wielowarstwowa mocca albo kawa mrożona z lodami stracą sporo ze swojego uroku, jeśli podasz je w porcelanie. A czy da się pokazać piękno rozkwitającej liściastej herbaty w nieprzezroczystym dzbanku? Oczywiście, że nie.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie szklanek i kufli do lokalu?

Wytrzymałość mechaniczna jest niezwykle ważna, jednak zbyt grube, ciężkie szkło będzie dla gości po prostu niewygodne. Musisz więc znaleźć złoty środek (chyba, że chcesz, aby goście pijący duży sok albo colę od razu ćwiczyli biceps).

Jeśli w Twoim lokalu planujesz podawać różne rodzaje alkoholi czy longdrinków, potrzebujesz szerokiego wachlarza kielichów, kieliszków i szklanek. Każdy trunek ma dedykowane naczynie, w którym powinien być serwowany – podanie go w innym albo całkiem zepsuje gościowi smak, albo w najlepszym razie odbierze część przyjemnych doznań.

 

Płatny artykuł zewnętrzny.