Stanisław Bobowski, szef kuchni krakowskiego hotelu Radisson Blu
KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI
Składniki
1 kaczka wypatroszona (ok. 1,5 kg)
1 łyżka masła
5 kwaśnych jabłek
2 łyżki natki pietruszki
Na sos:
2 ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku, sól, masło, 2 łyżki mrożonej borówki
Przygotowanie
Kaczkę myjemy i suszymy. Czosnek rozgniatamy i ucieramy z solą i majerankiem, po czym nacieramy nim mięso z zewnątrz i wewnątrz. Jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę, a następnie faszerujemy nimi kaczkę. Spinamy wykałaczkami, układamy w brytfannie i smarujemy z wierzchu roztopionym masłem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C i pieczemy w nim kaczkę pod przykryciem. Kaczkę piecze się tyle, ile waży, czyli 1,5 kg pieczemy przez około 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia odsłaniamy aby mięso ładnie się zarumieniło i dalej pieczemy, podlewając co jakiś czas czas powstałym sosem. Upieczoną kaczkę dzielimy na porcje.
Przygotowanie sosu: pozostałe kości z kaczki wrzucić do rondla i lekko podsmażyć z cebulką. Wlać około 1,5 litra wody i gotować 30 minut. Następnie odcedzić wywar, zredukować jeszcze o połowę i doprawić do smaku. Dodać mrożone borówki i podgrzewać przez kilka minut. Podawać z kruszonymi gotowanymi ziemniakami.
„Faszerowana kaczka to danie idealne na rodzinny obiad w pierwszy lub drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. Jest aromatyczna i smaczna, a niestety często kojarzy się nam jako danie bardzo skomplikowane. Nic bardziej mylnego, zwłaszcza, że mięso kupujemy już gotowe. Cała praca to jego nafaszerowanie i wyjęcie z piekarnika w odpowiednim momencie. Dlatego gorąco polecam poniższą wersję tego dania nawet niezbyt doświadczonym kulinarnie osobom. Myślę, że dodatek sosu borówkowego idealnie uszlachetni całość” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków.