Jak wyposażyć food trucka? O tych zasadach trzeba pamiętać

Aktualności

Jak wyposażyć food trucka? O tych zasadach trzeba pamiętać

Food trucki na dobre zakorzeniły się w polskiej gastronomii. Ich niesłabnąca popularność sprawia, że coraz więcej osób decyduje się postawić na tego typu biznes. Zanim zaczniesz sprzedawać gorące burgery czy chrupiące frytki, musisz jednak dobrze zaplanować wyposażenie food trucka. Od czego warto zacząć?

Food truck a sanepid

Ze względu na niewielką przestrzeń, wyposażenie food trucka to spore wyzwanie. Powierzchnia powinna być zaaranżowana tak, aby pracownicy mogli nie tylko komfortowo, ale przede wszystkim bezpiecznie przygotowywać posiłki. Podstawowe wyposażenie każdego food trucka określa Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych (nr 852/2004). Zgodnie z nim w samochodzie znaleźć się muszą przede wszystkim:

  • dwukomorowy zlewozmywak oraz umywalka do rąk (oba z dostępem do ciepłej i zimnej wody);
  • bojler z pojemnikiem na czystą i brudną wodę;
  • szafki na przybory do mycia;
  • szafki na przybory do sprzątania i czyszczenia;
  • szafki na odzież (brudną i czystą);
  • okap nad urządzeniami grzewczymi;
  • kosze na odpady ze specjalną pokrywą;
  • urządzenia chłodnicze z termometrem pozwalającym na kontrolowanie temperatury.

Każdy właściciel food trucka powinien pamiętać także o posiadaniu księgi dobrych praktyk higienicznych.

Wyposażenie food trucka – jaki wybrać sprzęt?

Końcowe wyposażenie food trucka zależy przede wszystkim od typu prowadzonej działalności oraz środków, jakie chcemy przeznaczyć na sprzęt. Zdecydowana większość właścicieli food trucków stawia na m.in. frytkownice gastronomiczne, grille kompaktowe czy opiekacze elektryczne. Pozwalają one przygotować proste i cieszące się dużą popularnością kupowane dania np. frytki, panini czy burrito.

Ważnym czynnikiem, jaki wpływa na wybór sprzętu, jest również wielkość samochodu. Dla przykładu nie w każdym food trucku znajdzie się wystarczająco dużo miejsca dla montażu płyty grillowej, dlatego czasami ciekawą alternatywą może być niewielki grill kompaktowy. Nie sprawdzi się on jednak w przypadku np. food trucków serwujących wyłącznie burgery.

Wybierając sprzęt, warto zwrócić uwagę także na jego moc. Im wyższa – tym posiłek przygotowany będzie szybciej. To kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania food trucka, który sprawnie wydaje klientom posiłki.

Ważnym elementem wyposażenia każdego samochodu tego typu będą także akcesoria do przygotowywania potraw. Chodzi m.in. o miarki, łopatki do przewracania potraw, szczypce, tłuczki do mięsa, tarki czy noże. Przybory kuchenne muszą być odporne na uszkodzenia i wysokie temperatury.

Jakościowy sprzęt nie musi być drogi

Podczas wyboru sprzętu należy kierować się przede wszystkim wysoką jakością produktu. Pozwala ona przetrwać ewentualne obciążenia podczas jazdy i sprawia, że wybrane urządzenia posłużą dłużej niż jeden sezon. Warto pamiętać jednak, że wysoka cena nie zawsze jest wyznacznikiem wysokiej jakości, dlatego, zanim podejmiemy decyzję o zakupie, warto wziąć pod uwagę nie tylko stosunek jakości do ceny, ale także własne preferencje.

W wielu przypadkach wybór tańszych urządzeń pozwoli zaoszczędzić nieco środków, co jest szczególnie istotne dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z samochodową gastronomią. Ważne jednak, aby wybrany sprzęt pochodził z profesjonalnej linii przeznaczonej dla gastronomii. To zupełnie inna jakość niż w przypadku sprzętu dla indywidualnych klientów. Gdzie zatem można poszukać oszczędności?

Warto zwrócić uwagę na wielofunkcyjne urządzenia, które zostały stworzone z myślą o małej gastronomii. Ciekawym produktem, który sprawdzi się w większości food trucków, jest profesjonalna kuchenka indukcyjna METRO GIC3500. To niewielki, lecz bardzo funkcjonalny sprzęt, który pozwala na gotowanie w dowolnym miejscu. Kuchenka przeznaczona jest do garnków i patelni o średnicy 17,5-26 cm. Ma aż 11 poziomów mocy, co pomaga w przygotowaniu różnorodnych potraw, od śniadań aż po pełne obiady. Regulowane gumowe nóżki oraz łatwo wyjmowany filtr tłuszczu pomagają w łatwym utrzymaniu czystości. Od 1 września 2022 r. profesjonalna kuchenka indukcyjna METRO dostępna jest w cenie 499 zł (cena nie zawiera podatku VAT). Przy zakupie większej ilości sprzętu można liczyć na rabat. Kupując 3 kuchenki, cena spada aż o 20 proc., czyli do 399 zł za sztukę – takie rozwiązanie z kolei może okazać się dobrym pomysłem, gdy w sprzęt gastronomiczny planujemy wyposażyć kilka food trucków.

Wyposażenie food tracka, a zarazem stworzenie mobilnego pomysłu na biznes, nie musi być wyzwaniem. Analizując dostępne na rynku rozwiązania i stosując się do aktualnych przepisów w tym zakresie, mamy szansę na aranżację komfortowej i bezpiecznej przestrzeni, która doskonale wpisze się w charakter małej gastronomii.

Artykuł zewnętrzny