Jak wybrać dobre mięso wieprzowe?

Aktualności

Jak wybrać dobre mięso wieprzowe?

Smaczne i łatwo dostępne mięso wieprzowe na dobre zagościło na naszych stołach. Stanowi filar nie tylko polskiej kuchni, ale i  gospodarki. Jakość krajowej wieprzowiny w ciągu ostatnich lat uległa radykalnej poprawie.

Polskie gospodarstwa są dziś zmodernizowane, czerpią z najnowszych technologii i innowacyjnych metod hodowli.  Regularnie przeprowadzane testy i kontrole wskazują, że nasza wieprzowina zawiera mniej tłuszczu, cholesterolu czy soli niż dopuszczają zachodnie normy. Poza wysoką jakością i przystępną ceną dużym atutem  mięsa wieprzowego jest fakt, że nadaje się do każdego rodzaju obróbki — możemy je gotować, smażyć, suszyć, wędzić, piec czy grillować. Świetnie sprawdzi się na gorąco jak na przykład polędwiczka czy żeberka, jak i pod postacią zimnych kiełbas czy wędlin.

Ale czy wieprzowina jest dobra dla naszego organizmu? Owszem! Poddawana jest ocenie jest przez szereg systemów jakości takich jak PQS czy  QAFT, co daje klientom gwarancję zdrowia i bezpieczeństwa. Ceniona jest przez dietetyków, sportowców, osoby zmagające się z anemią czy chorobami serca. Mięso to cieszy się zaufaniem Polaków, natomiast wiele osób nie wie, jak wybrać idealny kawałek wieprzowiny.

Otóż poza analizą etykiet powinniśmy kierować się wyglądem i zapachem mięsa. Ten drugi powinien być lekko wyczuwalny i naturalny. Odcień  mięsa powinien zawierać się w przedziale od  różu po czerwień, w zależności od elementu i wieku zwierzęcia. Niejednolita barwa może świadczyć o nieprawidłowym uboju i rozbierze tuszy, natomiast żółto – brązowe przebarwienia i wysuszone rogi sugerują, że mięso może być nieświeże.  Dobry kawałek wieprzowiny powinien mieć suchą powierzchnię przekroju. Mamy wtedy pewność, że nie został nastrzyknięty wodą lub substancją chemiczną w celu zwiększenia objętości.

Za wieprzowinę najwyższej jakości uznaje się mięso chude z niewielką ilością ścięgien. Mięso to jest niezwykle cenione ze względu na zawarte w nim wartości odżywcze. Łatwo przyswajalne i  lekkostrawne białko pomoże nam zwiększyć masę mięśniową i uzyskać wymarzoną sylwetkę. To skarbnica  witamin z grupy B, witaminy A oraz E. To także bogactwo sodu, potasu, żelaza czy cynku. Te wszystkie aspekty sprawiają, że Polacy ze wszystkich mięs to właśnie po wieprzowinę sięgają najchętniej.

Ilona Chmura, dietetyk

SFINANSOWANO Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO

Artykuł zewnętrzny