Jak rozpoznać dobry ser?

Aktualności

Jak rozpoznać dobry ser?

Pierwsze skojarzenie, jakie przychodzi na myśl o serach to Francja i Szwajcaria. Okazuje się jednak, że Polska ma w tym temacie wiele do powiedzenia. Prestiżowy magazyn „Nature” donosi, że jedne z najstarszych śladów serowarstwa mające 7 500 lat odkryto na Kujawach.

Archeolodzy odnaleźli ceramiczne naczynia z dziurkami, na których wykryto ślady mleka. Oczywiście nie wiemy jakie gatunki sera były produkowane, ale na pewno wiemy, że nasi przodkowie zajadali się serami.

Rozkwit serowarstwa

Po 89 roku w Polsce następował powolny rozkwit serowarstwa. Do sprzedaży trafiały coraz lepsze i urozmaicone gatunki. Jednak co jest prawdziwym serem? Według wytycznych Komisji Europejskiej serem możemy nazwać jedynie taki produkt, do którego wytworzenia użyto 100 % mleka. Średnio na 1 kilogram sera zużywa się od 10 do 12 litrów mleka.

Jak rozpoznać dobry ser?

Jak więc wybierać dobry, prawdziwy ser? Należy zwracać uwagę na nazwy. Jeśli na opakowaniu pojawia się słowo „ser” możecie być pewni, że kupujecie pełno wartościowy produkt. Natomiast w przypadku, gdy na opakowaniu znajdziecie jedynie nazwę gatunku, bez dodatku słowa ser – np. gouda, zamiast ser gouda, to produkt ten jest „seropodobny” i do jego wytworzenia nie wykorzystano samego mleka. Jest to najprostszy sposób na sprawdzenie, czy mamy do czynienia z pełnowartościowym, smacznym i zdrowym produktem.

Pamiętajmy, że prawdziwy ser to jedynie mleko, sól i bakterie kwasu mlekowego. Zaś produktu seropodobne, najczęściej produkowane są z mleka w proszku i składników „udających” prawdziwe białko mleka.

 

Artykuł zewnętrzny