Menu restauracji to ten element, który musi być nie tylko funkcjonalny, ale także perswazyjny i estetyczny. Klarowne i atrakcyjne wizualnie menu pomoże klientom podjąć decyzję i sprawi, że będą zainteresowani spróbowaniem wielu kolejnych pozycji. Aby tak się stało, trzeba najpierw zadbać zarówno o treść menu restauracji, jak i jego wygląd oraz aspekty techniczne. Jak ułożyć menu do restauracji i o czym należy pamiętać?

Jak powinno wyglądać menu restauracji i jak je wydrukować?

Dobre menu restauracji powinno być krótkie, zwięzłe i czytelne. Karta wydrukowana w formie katalogu z wysokogatunkowego papieru nie tylko doda lokalowi elegancji. Pozwoli też gościom na wygodniejsze zapoznawanie się z kolejnymi daniami. Choć menu nie musi respektować klasycznych nazw potraw (zwłaszcza w przypadku kuchni nowoczesnej), konieczne jest zawarcie takich informacji, które jasno wskazują klientom charakter danego dania. Pomoże przy tym zachowanie tradycyjnego, dwukolumnowego układu treści, choć czasem warto także poeksperymentować.

To, jak ułożyć menu do restauracji, zależy również od wybranego formatu papieru, który będzie narzucać taki lub inny układ dań oraz umiejscowienia wydruku w odpowiedniej oprawie. Z doświadczenia wiemy, że początkowo jednym z najlepszych wyborów jest umiejscowienie menu w katalogach z oprawą PUR. Taka forma pozwala szybko przetestować nasz wygląd i zobaczyć reakcję potencjalnych klientów, co już jest pierwszym krokiem do sukcesu.

Tutaj oczywiście musimy pamiętać, że aby menu zaskoczyło gości, należy zlecić druk w profesjonalnej drukarni. Dlaczego jest to ważny element? Odpowiednio wykonane katalogi z jednej strony zapewniają wygodę i elegancki sposób prezentacji. Z drugiej zaś są wytrzymałe i idealnie nadają się do krótszych objętościowo kart.

Przy zleceniu wydruku menu trzeba jeszcze pamiętać o… liczbie kart! Chodzi tutaj nie tylko o liczbę zamawianych egzemplarzy, ale rodzaje osobnych menu. W zależności od typu restauracji zdecydować się można np. na główne menu oraz menu dla dzieci. Częstą praktyką jest również podanie osobnych kart dla napojów alkoholowych i deserów. Restauracje sezonowe lub takie, w których każdego dnia lub tygodnia zmienia się menu, będą musiały stworzyć i wydrukować więcej wariantów.

Jaki układ menu restauracyjnego warto wybrać?

Szczególną uwagę należy zwrócić na sposób zaprezentowania cen. Niektórzy eksperci z branży gastronomicznej wskazują, że znacznie lepiej jest ograniczyć te informacje do wymaganego minimum. Zamiast rozległych przedziałów cenowych dobrze jest, gdy każde danie ma jedną cenę, zapisywaną bez oznaczenia waluty, a jedynie za pomocą cyfr. Informacje o walucie i płatnościach można dodać na innej stronie menu. W ten sposób klienci restauracji bardziej skupiać się będą na analizie dań, niż ich cen. Nie można jednak pominąć zawarcia informacji o występujących w posiłkach alergenach.

Nie istnieje uniwersalna zasada mówiąca o tym, jak ułożyć menu do restauracji. Katalogi najlepszych restauracji będą znacznie się od siebie różniły. Zawsze jednak menu koresponduje z charakterem miejsca. Szata graficzna, rodzaj czcionki, odstępy, znaki rozpoznawcze, np. logo restauracji – to aspekty, które należy indywidualnie zaprojektować tak, aby świetnie współgrały z ofertą.

Przy wyborze trzeba uwzględnić grupę docelową – tych klientów, którzy najczęściej będą korzystali z restauracji. Dlatego inaczej będzie prezentowało się menu restauracji tradycyjnej kuchni regionalnej, śródmiejskiego fastfooda lub osiedlowej knajpki włoskiej, nastawionej na obsługę lokalnych mieszkańców.

Blank menu with cutlery on wooden table

Artykuł  zewnętrzny