Czy warto kupić automatyczną prasę do burgerów? To warto wiedzieć!

Aktualności

Czy warto kupić automatyczną prasę do burgerów? To warto wiedzieć!

Automatyczna prasa do burgerów jest urządzeniem niezbędnym w lokalach gastronomicznych specjalizujących się w daniach z mięsa mielonego. Przy jej użyciu możemy w krótkim czasie przygotować bardzo dużą ilość burgerów lub klopsików o idealnym kształcie i powtarzalnej wadze. Automatyczna prasa do burgerów usprawni pracę w dużych restauracjach, barach oferujących burgery, firmach specjalizujących się w wyrobach mięsnych oraz sklepach. Sprawdźmy, jakie są zalety tej maszyny oraz jak wybrać najlepszy model dla swojego biznesu!

Automatyczna prasa do burgerów – zalety 

Profesjonalne prasy burgerów są niezwykle wydajne. W zależności od modelu mogą w ciągu godziny uformować od 1000 do nawet 3000 burgerów. Ponadto używając tych urządzeń mamy pewność, że wszystkie powstałe kotleciki będą miały idealny kształt oraz odpowiednią wagę. Automatyczna prasa do hamburgerów ma wiele zalet, wśród nich warto wymienić:

  • możliwość stosowania różnych form do wytwarzania burgerów lub klopsików – dzięki nim możemy przygotować okrągłe, owalne, kwadratowe lub inne dostosowane do naszych potrzeb kształty kotletów,
  • duża dowolność w przyrządzaniu masy na burgery – w tym urządzeniu możemy przyszykować nie tylko burgery wołowe czy wieprzowe, ale także drobiowe, rybne oraz mieszanki mięsa z innymi dodatkami (np. chlebem),
  • solidna konstrukcja wykonana z wysokiej jakości materiałów (najczęściej ze stali nierdzewnej i aluminium), która zapewni bezawaryjną pracę przez wiele lat oraz łatwość czyszczenia,
  • możliwość regulacji grubości każdej porcji burgerów,
  • wyjmowaną dzieżę ze stali nierdzewnej,
  • szybką i cichą pracę maszyny.

W sprzedaży dostępne są także ręczne praski do burgerów. Są one dobrym rozwiązaniem dla lokali, których specjalnością nie są klopsiki ani burgery. Praca przy użyciu tych urządzeń jest znacznie wolniejsza i bardziej męcząca niż w przypadku zastosowania automatycznej prasy do burgerów. Jeżeli chcemy podawać naszym gościom idealne kotleciki, a przy okazji zaoszczędzić energię i czas naszych kucharzy, to zdecydowanie lepiej wybrać elektryczny model praski.

Rodzaje automatycznych pras do hamburgerów

Wszystkie urządzenia przeznaczone do przygotowywania burgerów mają zbliżoną do siebie budowę. Spełniają także wszystkie normy HACCP – są zatem bezpieczne w kontakcie z żywnością.

Różnią się natomiast przede wszystkim wydajnością. Najbardziej produktywne prasy do burgerów mogą uformować w ciągu godziny 3000 sztuk kotletów (przy zastosowaniu pojedynczego cylindra) lub 6000 sztuk klopsików (gdy używany cylinder podwójny). Tego typu urządzenia są wyposażone w funkcję sztaplowania, czyli piętrowania kotlecików (z maksymalną wysokością układania do 80 mm) – burgery mogą być dodatkowo przedzielone papierem (automatyczny podajnik papieru). Kolejnym udogodnieniem jest automatyczny podajnik oleju, który pełni istotną funkcję w procesie formowania klopsików z kleistej masy. Najbardziej nowoczesne zasilane prądem prasy do burgerów zostały wyposażone w automatyczny skrobak (posiadający system pneumatyczny, do którego należy podłączyć kompresor powietrza min. 4 bar).

Koszt prasy do hamburgerów waha się od kilkudziesięciu tysięcy do nawet kilkuset tysięcy złotych. Wybierając urządzenie odpowiednie dla naszego biznesu, musimy się zastanowić jak wiele kotletów i klopsików chcemy produkować w ciągu dnia. Najbardziej wydajne prasy do burgerów z pewnością są potrzebne w firmach produkujących burgery na dużą skalę. Natomiast urządzenia w średniej cenie (wytwarzające 1000 – 2000 sztuk kotletów na godzinę) będą wystarczające na potrzeby firm cateringowych i stołówek, a także burgerowni.

Automatyczna prasa do burgerów – kiedy warto ją kupić?

Odpowiednio dobrane wyposażenie profesjonalnej kuchni, gwarantuje największą jakość przygotowywanych potraw oraz usprawnia pracę kucharzy. Automatyczna prasa do burgerów pozwoli na oddelegowanie części personelu do innych zadań – wystarczy tylko jedna osoba do obsługi tego urządzenia. W ciągu zaledwie godziny można przygotować dużą porcję burgerów i kotlecików, dzięki czemu wzrośnie także szybkość realizacji złożonego przez klienta zamówienia. Prasa do burgerów jest obowiązkowym urządzeniem w burgerowniach, ale jej mniejsze modele podniosą jakość usług zarówno w budkach z fast foodami, jak i sklepach mięsnych oferujących w sprzedaży uformowane już kotleciki.

Artykuł zewnętrzny