3 podstawowe zasady wyboru odzieży dla kucharzy

Aktualności

3 podstawowe zasady wyboru odzieży dla kucharzy

Na odbiór Twojej restauracji wpływ ma nie tylko starannie skomponowane menu, smak serwowanych potraw czy dekoracje sali. Zgodnie z ideą autoprezentacji – niezwykle ważne jest, aby Twój zespół wyglądał estetycznie i profesjonalnie. Dlatego też musisz zrobić wszystko, aby pracujący kucharze ubrani byli w schludny, bezpieczny, ale także komfortowy i swobodny uniform.

Z myślą o tym przygotowaliśmy 3, podstawowe zasady, które pomogą Ci wybrać doskonały strój dla swojego personelu.

Zasada 1: spójrz na materiał

Zasada ta jest prosta: w produkcji odzieży dla kucharzy niezbędne jest wykorzystywanie wysokiej jakości materiałów. Tylko starannie dobrane włókna oraz dbałość o detale zapewni swobodę, komfort, ale także doskonałą termoregulację i higroskopijność. W tej roli najlepiej sprawdzi się dobrej jakości bawełna, która jest naturalna, trwała, miękka, ale także zapewnia idealną cyrkulację powietrza, zapewniając komfort zarówno podczas pracy w chłodni, jak i w wysokich temperaturach i parze.

Bawełna, z racji swojej trwałości i niewielkiej kurczliwości, zezwala na pranie w wysokich temperaturach. Jest to niezbędne, gdy konieczna jest dezynfekcja wybrudzonego fartucha czy kucharskiej bluzy. Dopuszczalna jest domieszka materiałów syntetycznych, które się mniej gniotą, są trwałe i mają niskie właściwości absorpcyjne.

Obecnie w sklepach znaleźć można mnóstwo różnorodnych modeli odzieży dla kucharzy. Tak oto popularne są m.in. bluzy kucharskie zapinane na rzepy lub napy oraz proste fartuszki z logo restauracji. Z racji bezpieczeństwa niezbędne jest także lekkie nakrycie głowy – tj. czapki, które nie tylko wprowadzą hierarchię w kuchni, ale także spełnią wymogi sanepidu. Wszystkie te elementy powinny być wykonane z trwałego, odpornego i możliwie naturalnego materiału, który uprzyjemni pracę w nierzadko skrajnych warunkach.

Zasada 2: zadbaj o spójną identyfikację wizualną

Jak Cię widzą, tak Cię piszą – przysłowie to doskonale oddaje ideę autoprezentacji, nad którą od lat pracują psycholodzy, socjolodzy i marketerzy. Okazuje się bowiem, że strój ma kluczowy wpływ na odbieranie naszej osoby, a także na ocenianie naszych kompetencji, doświadczenia i zdolności. Strój kucharzy czy kelnerów jest więc bardzo ważnym elementem budowania marki. Goście z pewnością zwrócą na to uwagę, oceniając cały swój pobyt w lokalu.

Wybór stroju musi więc być spójny z założeniami, wartościami i identyfikacją wizualną restauracji. Warto więc wykorzystać na fartuchu lub czapkę logo lokalu lub wiodącą kolorystykę, która pojawia się przy barze lub w menu. Jeśli więc masz elegancki lokal – postaw na biel i minimalistyczną klasykę. Gdy prowadzisz restaurację serwującą owoce morze – wybierz błękit, a jeśli specjalizujesz się w ręcznie robionym makaronie – na biel, czerwień i zieleń, która nawiązuje do włoskiej flagi. W przypadku karczm popularne są stroje stylizowane na ludowe, a lokale weselne głównie bazują na białych lub pastelowych uniformach.

Oprócz koszul, bluz, spodni i fartuchów dobrać warto także krawaty, muszki, szelki i dodatki, które pozwolą stworzyć spójną i przemyślaną stylizację.

Zasada 3: zadbaj o estetykę

Strój kucharza powinien być schludny, estetyczny i… czysty. Bez względu na to, jaki model wybierzesz i na jaki kolor się zdecydujesz, musisz zadbać o regularną pielęgnację i czyszczenie uniformu. Stwórz więc dokładny harmonogram prania i dbaj o to, aby białe elementy namaczać z dala od innych kolorów. Gdy jest to konieczne – używaj odplamiaczy i płynów zmiękczających, które są szczególnie rekomendowane włóknom syntetycznym.

Nie jest prawdą, że doskonale dobrany outfit kucharza, to ten szyty na miarę. Wiele estetycznych i trwałych elementów znajdziesz w ofercie https://ubraniadlakucharzy.pl/, który zadba o doskonały wizerunek Twojego personelu i całej, tworzonej marki.

Artykuł zewnętrzny