Colors: Purple Color

Obecną sytuację można określić wieloma słowami, głównie niecenzuralnymi. To zamach na ludzi, ich wolność i życie. Tak drastyczne obostrzenia to zabójstwo nie tylko przedsiębiorców restauratorów, ale także ich rodzin, pracowników, dostawców, partnerów biznesowych, producentów i wszystkich ich pracowników i ich rodzin!

Na wrocławskim rynku stanęły krzesła, a na nich zapalone znicze. To symbol upadającej branży gastronomicznej we Wrocławiu. Restauratorzy przez swój protest będą domagać się pomocy od państwa, które – jak mówią – wydało na nich wyrok.

Duża, nowoczesna kuchnia na obrzeżach miasta, niskie koszty, zróżnicowana oferta, zamówienia online, tylko dowozy – to podstawowe założenia nowego trendu w gastronomii – dark kitchens. Eksperci twierdzą, że to przyszłość branży.

Zawirowania gospodarcze związane z koronawirusem uświadomiły pracodawcom, że najcenniejszym zasobem firmowym w czasie pandemii okazali się pracownicy - wynika z najnowszego badania Krajowego Rejestru Długów „Jak pandemia zmieniła biznes”. 7 na 10 pracodawców zadeklarowało, że lojalni pracownicy są czynnikiem, który najbardziej zyskał dla nich na znaczeniu w ostatnich miesiącach. Wyprzedził nawet tak ważne kwestie, jak oszczędności i inne rezerwy finansowe. Jednocześnie 3/4 właścicieli firm twierdzi, że zrekrutowanie dobrego członka załogi cały czas jest trudnym zadaniem, ale aż 70% spodziewa się osłabienia rynku pracownika w przyszłości.

W swojej ostatniej prognozie produkcji zbóż opublikowanej w dniu 30 września, Główny Urząd Statystyczny podał szacunki polskich zbiorów 2020. Wynika z nich, że produkcja pszenicy wyniosła prawie 12 mln ton (11,95) – to najwyższy zbiór od 5 lat!

Z roku na rok stosowanie antybiotyków w norweskiej akwakulturze zmniejsza się, a celem jest całkowite wyeliminowanie ich z hodowli łososia norweskiego. Dzięki skutecznym szczepionkom i koncentracji na dobrostanie ryb już od późnych lat 80. odnotowano spadek stosowania antybiotyków w norweskich hodowlach łososia aż o 99%. Według najnowszych danych przedstawionych w rocznym sprawozdaniu, w 2019 roku zostało wystawionych jedynie 16 recept skierowanych na hodowlę łososia. To najniższa liczba odnotowana w historii norweskiej akwakultury.

Najpopularniejsze