3-4 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie podczas Święta Karpia odbędzie się konkurs Czas na rybę! W pierwszy dzień o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia będą walczyli uczniowie, natomiast w drugi dzień profesjonaliści.

W konkursie dla szefów kuchni, 4 października, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego i sera koziego z Kozi Dar konkurować będą:

Arkadiusz Dziakowski i Mariusz Drałus z Restauracja Agawa z Wrocławia
Norbert Koch i Jan Krawczyk z Bursztynowa Bistro z Warszawy
Dawid Jędrzejczyk i Tobiasz Nowak z Art Hotel z Wrocławia
Bartosz Lenda i Patryk Studziński z Radisson Blu Hotel, Krakow
Marek Filimowski i Szymon Tomaka z Grand Hotel Boutique z Rzeszowa
Tomasz Mielniczuk i Tadeusz Węcławik z Gościniec Pod Lasem ᴴᵒᵗᵉˡ &Locomotiva Hotel *** i Restauracja

W konkursie dla uczniów szkół gastronomicznych, 3 października, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego i sera koziego z Kozi Dar, konkurować będą:

Drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych (Technikum nr 2) z Wodzisława Śląskiego, w składzie Anna Elsner i Sylwia Smyczek. Zespół zajął w zeszłym roku pierwsze miejsce!
Drużyna z Zespołu Szkół Gospodarczych z Rzeszowa w składzie Sebastian Jawor i Karol Słowik
Drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych (Technikum nr 9) z Wrocławia, w składzie: Wiktoria Madej i Jakub Januszkiewicz
Drużyna z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim w składzie: Piotr Kubiak i Wiktoria Szymczykiewicz
Drużyna z Zespołu Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej z Wałbrzycha, w składzie: Filip Podwojewski i Bartłomiej Mikulski
Drużyna z Zespołu Szkół nr 1 w Kluczborku, w składzie: Aleksandra Kordecka i Jessica Reszczyńska.

Organizatorem konkursu jest Rybacka Lokalna Grupa Działania Opolszczyzna (RLGD Opolszczyzna). Współorganizatorem konkursu jest Kamil Klekowski. Nadzór merytoryczny nad konkursem, w ramach przyznanego patronatu, sprawuje stowarzyszenie Euro-Toques Polska. 

W jury dla profesjonalistów zasiądą: Marcin Soból, Krzysztof Szulborski, Jarosław Usciński, Iwona Niemczewska, Bartosz Peter, Jean Bos, Kurt Scheller, Tomasz Smoczyk i Wojciech Harapkiewicz.

http://swietokarpia.pl/cnr/konkurs/zgloszenia|

http://swietokarpia.pl/cnr/aktualnosci/49-produkt-obowiazkowy

Więcej informacji: www.swietokarpia.pl, Rybacka Lokalna Grupa Działania Opolszczyzna tel.: 535 380 010 lub 790 247 247.

Najpopularniejsze