5. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych za nami

Wydarzenia

5. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych za nami

16 lipca 2020

Kwiatowa kuchnia

W tym roku kwiatowe dania przygotowywali – szef kuchni Mariusz Siwak wraz z córką Natalką oraz szef kuchni Paweł Romankiewicz. W ich menu pojawiły się wyszukane oraz proste dania z kwiatów jadalnych. Szef Mariusz serwował tajską zupę z liliowcami, sałatkę makaronową z aksamitką oraz babeczki z lawendowym serkiem. Szef Paweł gotował w kociołkach podwieszanych nad ogniskami! W jego kuchni królowały kwiatowe kaszotta. Prawdziwym hitem okazały się kiszone pąki liliowców serwowane m.in.: na pajdzie ze smalcem w wersji tradycyjnej lub wege.

Nad kwiatową kuchnią czuwała dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek o kwiatach jadalnych prowadziła także prelekcje na scenie głównej i udzielała porad w namiocie eksperckim. Na jej stoisku można było posmakować kwiatów jadalnych, nabyć książki ekspertki oraz obejrzeć spiżarnię z suszonymi kwiatami, syropami, kiszonkami, octami i oliwami przygotowanymi z użyciem kwiatów jadalnych.
Festiwal to również okazja do spotkania z prof. UPP dr hab. Agnieszką Krzymińska, która zabrała gości festiwalu na niezwykła wycieczkę po ogrodach z grupy Ogrodowa Filozofia Smaku. Podczas plenerowych prelekcji w ogrodach kwiatów jadalnych Kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opowiadała o sekretach ogrodów oraz ekologicznej uprawie kwiatów i ziół. Patronem plenerowych prelekcji był Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020.

Podczas tegorocznej edycji festiwalu można było również skorzystać z konsultacji w Punkcie Informacji Funduszy Europejskich. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego przygotował prelekcję na scenie głównej. Piotr Wolski – Kierownik Biura ds. Koordynacji Instrumentów Wsparcia w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Zachodniopomorskiego opowiedział o Zielonym Ładzie – Przyszłości Europy.
O uprawie i pielęgnacji roślin mówili również specjaliści z PlantiCo – Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Zielonki Sp. z o.o. Zakład Hodowlano Nasienny Polan. Podczas prelekcji oraz pokazów podpowiadali, jak wysiać kwiaty jadalne oraz jak pielęgnować i hodować zioła czy kiełki. Indywidualnych porad można było zaczerpnąć na ich stoisku.

Pokazy florystyczne i konkurs florystyczny

Niezwykły kunszt florystyczny prof. Agnieszki Krzymińskiej można było podziwiać na scenie głównej podczas pokazów florystycznych. Florystyka towarzyszyła nam w dekoracjach stołów i altan. W tym roku dekoracje florystyczne przygotowały kursantki Szkoły Żak. W sobotę każda z florystek przygotowała jadalną dekorację stołu w stylu zen lub orientalnym. W niedzielę zaprezentowały kompozycję w szkle w stylu orientalnym. Głosem publiczności w kategorii dekoracja stołu zwyciężyła Emila Nadolna, pierwsze miejsce w kategorii dekoracja w szkle zdobyła Izabela Kołgan. Fundatorem nagród byli: Zachodniopomorska Izba Rolnicza, Fiskars oraz Hortulus.

Carving

Na tegorocznym festiwalu nie mogło zabraknąć carvingu. Gościom wydarzenia tą tajską sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach prezentowali Paweł Sztenderski oraz Dominika Sadowska z Carving-Art. Mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski prowadził pokazy na scenie głównej. Własnych sił w carvingu można było spróbować podczas warsztatów prowadzonych na stoisku Carving-Art.

Stoiska wystawiennicze i Polska Smakuje

Do tegorocznej edycji wydarzenia ponownie dołączył KOWR OT Koszalin z programem Polska Smakuje. Na stoiskach Polska Smakuje można było bliżej poznać Zachodniopomorskich Producentów Produktów Regionalnych. W tym roku swoje specjały prezentowało ponad 30 wystawców. W ich asortymencie pojawiły się: sery, przetwory, nalewki, wina, miody oraz łakocie. Wśród wystawców pojawili się również producenci naturalnych kosmetyków. Niektórzy z wystawców pokusili się o przygotowanie specjalnych festiwalowych edycji swoich produkty. Odlodowo zaserwowało lody o smaku pysznogłówki czy czarnego bzu, a Skarby Agatki przygotowały ogórki kiszone z kwiatami.

Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

djmedia:290