Wino na medal

Wydarzenia

Wino na medal

08 czerwca 2020

Zwycięzcy konkursu mogą oznaczać nagrodzone butelki znakiem zdobytego medalu i wyróżnić najlepsze produkty wobec klienta ostatecznego. Konkurs to szansa na zwiększenie sprzedaży i wzmocnienie swojej pozycji w branży.
W edycji 2019 najwyższe noty uzyskały czerwone wina z Włoch i Kalifornii. Wśród win wyróżnionych złotymi medalami znalazło się także jedno wino z Izraela. Łącznie na konkurs wpłynęło ponad 170 próbek. W konkursie wzięli udział i zostali wyróżnieni medalami zarówno wiodący, jak i mniejsi dystrybutorzy, a także 6 polskich winnic.
W tym roku, podobnie jak w poprzednich edycjach, nadesłane na konkurs butelki będą oceniane przez komisję konkursową złożoną z sommelierów i ekspertów winiarskich. Jury oceni produkty w skali 100-punktowej metodą tzw. degustacji w ciemno. Wyróżnienia będą przyznawane w trzech kategoriach:
wina spokojne: białe, różowe, czerwone
wina musujące: białe, różowe, czerwone
wina wzmacniane: białe, różowe, czerwone.
Zgłaszać można dowolną liczbę produktów winiarskich. Aby wziąć udział w konkursie trzeba wypełnić formularz konkursowy, wnieść z góry opłatę rejestracyjną w wysokości 50 zł netto za każdy zgłaszany produkt oraz przesłać po trzy butelki każdego zgłaszanego wina na adres: PRO-LOG S.A. 3 Maja 8 PL-05-800 Pruszków. Próbki należy dostarczać w kartonach transportowych oznaczonych napisem: Stowarzyszenie Sommelierów Polskich ” Wino na medal” w dni powszednie, od poniedziałku do piątku w godz. 8.00-17.00 (kontakt do Prolog: bok@pro-log.com.pl, Dorota Miszalska tel. 691 939 767).
Produkty na konkurs można przekazywać do 16 października. Ogłoszenie zwycięzców nastąpi podczas finału Mistrzostw Polski Sommelierów, 24 października. Pełny regulamin konkursu jest dostępny pod linkiem: REGULAMIN .
Kontakt dla uczestników konkursu: winonamedal@sommelierzy.pl
Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.