Monin Cup Junior 2019 – wyniki

Wydarzenia

Monin Cup Junior 2019 – wyniki

13 grudnia 2019

Milena Wysocka jest uczennicą Technikum Gastronomicznego w Poznaniu i jej pasją jest miksologia, a w szczególności szukanie nowych połączeń smakowych. W swojej zwycięskiej recepturze połączyła naturalne aromaty syropu Monin Francuski Karmel oraz Poziomka utrzymując klimat zbliżających się świąt, czym zachwyciła Jury Degustacyjne osiągając jako jedyna pułap 100 punktów za same noty degustacyjne.
Drugie miejsce zajęła Nikola Sadlik z Zespołu Szkół im. Juliana Tuwima w Bielsku-Białej otrzymując szkolenie w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów Patryk Le Nart. Zaprezentowała ona koktajl Viaje Morado łącząc nowy syrop Monin Bergamotka i syrop Mandarynka z naparem z herbaty Klitorii Ternateńskiej.
Miejsce trzecie, nagrodzone szkoleniem Stowarzyszenia Polskich Barmanów, zajęła reprezentantka Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ZSRCKU w Kościelcu Beata Wasiak. Jej inspiracją do stworzenia koktajlu „Spring Ray”, również na bazie nowego syropu Monin Bergamotka, była podróż do Hiszpanii i poznanie lemoniady bergamotkowej.
Podczas Gali odbył się także pokaz szkoleniowy dwóch Brand Ambasadorów Monin, którzy pokazali najnowsze trendy w kategorii śniadań oraz deserów łącząc produkty Monin i President z wykorzystaniem blenderów Vitamix Commercial. Zaprezentowane zostały rozwiązania na ciepło jak i na zimno. Wśród przygotowanych gofrów i naleśników znalazły się także śniadaniowe propozycje z granolą, jogurtem i puree Monin oraz kubki waflowe z czekoladą wypełnione twarogiem mascarpone President i udekorowane pisakami Latte Art Monin.
Monin Cup Junior to coroczny konkurs barmański organizowany nieprzerwanie od 2013 r. przez SCM i skierowany do młodzieży szkół średnich z całej Polski. Podczas Gali Finałowej wewnętrznie wybrani reprezentanci ze szkół gastronomicznych mierzą się ze sobą w kategorii „long drink” tworząc koktajle bezalkoholowe z wykorzystaniem produktów Monin. Za ocenę punktową odpowiadają sędziowie techniczni zwracający uwagę na technikę pracy za barem oraz jury degustacyjne oceniające w sposób jawny zapach, wygląd i smak wykonanych koktajli. Wyróżnianych 5 pierwszych uczestników z największą punktacją oprócz toreb upominkowych otrzymują także cenne nagrody i szkolenia dla swojej szkoły. Jest to jedyny tego typu konkurs barmański dla szkół gastronomicznych w Polsce.
Relacja video MONIN Cup Junior Poland 2019: https://youtu.be/_uV4xilQpEU
Galeria zdjęć MONIN Cup Junior Poland 2019: http://facebook.com/moninpolska

I. miejsce nr 18 Milena Wysocka „Winter Adventure”
• 20 ml syropu MONIN Salted Caramel
• 10 ml syropu MONIN Wild Strawberry
• 50 ml nektaru biały grejpfrut
• 15 ml soku z cytryny
• top up Schweppes Ginger Beer & Chile
Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem.

II. miejsce nr 12 Nikola Sadlik „Viaje morado “
• 15 ml syropu MONIN Bergamot
• 15 ml syropu MONIN Mandarine
• 120 ml naparu z herbaty Klitorii Ternateńskiej
• 10 ml soku z cytryny
• 2 g pieprzu czarnego
Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem.

III. miejsce nr 13 Beata Wasiak „Spring Ray”
• 34,5 ml syropu MONIN Bergamot
• 60 ml soku z pomarańczy
• 19,5 ml soku z cytryny
• 69 ml Schweppes Bitter Lemon
• Listki werbeny cytrynowej
Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem i muddlerowanie.

Organizator: SCM sp. z o.o.
Patronat honorowy: Ambasada Francji, Francusko-Polska Izba Gospodarcza CCIFP
Sponsor tytularny: Monin
Patroni merytoryczni: MSBiS, SPB
Patroni medialni m.in.: Poradnik Restauratora.

djmedia:202