Jubileuszowa edycja Arte Culinaria Italiana już w marcu

Wydarzenia

Jubileuszowa edycja Arte Culinaria Italiana już w marcu

05 grudnia 2019

Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo, włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.
Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 r. w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5 letniej przerwie, w 2016 r. konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych w Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.
Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli i restauracji z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoni 12 najlepszych ekip na podstawie przesłanych zgłoszeń wg wytycznych w regulaminie konkursowym.
Podczas 15. edycji młodzi kucharze przygotują do oceny jury trzy dania konkursowe wg zasad kulinarnych obowiązujących w kuchni włoskiej. Pierwsze danie to makaron marki Perino, drugie danie – polędwica wołowa marki Sokołów oraz deser na bazie produktów nabiałowych marki Debic.
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP dwa dania konkursowe. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów oraz deseru Debic. Zobaczymy w akcji m.in.: Dorotę Gardias, Joannę Kurowską, Izabelę Trojanowską, Andrzeja Grabarczyka czy Tomasza Kozłowicza.
Konkurs ten odbędzie się pod honorowym patronatem burmistrza miasta Busko-Zdrój, patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz z udziałem partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2020.

Giancarlo Russo
Dominik Błażewicz

djalbum_link:195