Mistrzostwa Polski Sommelierów

Wydarzenia

Mistrzostwa Polski Sommelierów

30 kwietnia 2019

Mistrzostwa Polski Sommelierów to kluczowe wydarzenie w branży. Wysoki poziom konkursu gwarantuje, że udział w zawodach biorą najlepsi, a finaliści z kolejnych lat osiągają sukcesy międzynarodowe. Dwukrotny Mistrz Polski, Piotr Pietras w marcu tego roku na Mistrzostwach Świata Sommelierów zajął szóste miejsce, a w 2017 roku zdobył wicemistrzostwo Europy. Marek Przyborek, Mistrz Polski 2017, w ubiegłym roku zdobył tytuł Sommeliera Roku Nowej Zelandii, gdzie na co dzień pracuje.
Zgodnie ze standardami Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI) mistrzostwa mają dwa etapy. Podczas kilkugodzinnych, zamkniętych dla publiki eliminacji uczestnicy konkursu piszą test z wiedzy o winie, przeprowadzają degustację w formie ustnej i pisemnej, odpowiadają na pytania jurorów. Do finału, który jest otwarty dla publiczności, przechodzi trzech zawodników. Goście Finału Mistrzostw mogą obserwować sommelierów na żywo, jak mierzą się na scenie z serią zadań teoretycznych i praktycznych, np. obsługując stoliki, przy których siedzą jurorzy i goście zaproszeni spośród publiki. Po raz pierwszy wybrany zostanie w tym roku Mistrz Publiczności.
Podczas Finału ogłoszeni zostaną także zwycięzcy konkursu Wino na medal – drugiej edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, adresowanego do działających w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne w branży HORECA. Wyróżnienia będą przyznawane w trzech kategoriach: wina spokojne, wina musujące i wina wzmacniane, z podziałem na białe, różowe i czerwone. Nagrodzone wina będą mogły być oznakowane zdobytym wyróżnieniem. Do konkursu można zgłaszać dowolną liczbę produktów winiarskich. Termin zgłoszeń upływa 10 maja. Pełny regulamin konkursu jest dostępny pod linkiem: regulamin.
Finał Mistrzostw rozpoczyna się o 17.00, jest bezpłatny, ale wymaga rejestracji na evenea.pl.
Poprzedzi go degustacja win kalifornijskich TOP Kalifornia przeznaczona dla branży HoReCa oraz inne seminaria i degustacje – także dla publiczności – rozpoczynające się już od wczesnego popołudnia. Na udział w degustacji kalifornijskiej można rejestrować się na evenea.pl. Początek o godz. 15.00, liczba miejsc jest ograniczona.