Wybrano laureatów 16. Potyczek Kulinarnych

Wydarzenia

Wybrano laureatów 16. Potyczek Kulinarnych

30 kwietnia 2019

Pierwszego dnia (25 kwietnia) odbył się II Turniej Kulinarny „Prima Zdrowie”, konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych. Siedem zespołów z Pucka, Władysławowa, Gdyni, Somonina, Kościerzyny i dwa z Wrocławia stanęły w szranki o tytuł laureata Turnieju. Tematem przewodnim była ryba morska. Profesjonalne jury w składzie – Robert Sowa, Dariusz Gwiazda (Szef Kuchni Primavera Jastrzębia Góra) oraz Magdalena Maciejewska-Cebulak (dietetyk Primavera Jastrzębia Góra) – miało nie lada wyzwanie, aby wybrać najlepszych z najlepszych. „W tym roku poziom jest bardzo wysoki. Uczniowie doskonale poradzili sobie z tak trudnym produktem jakim jest ryba” – powiedział Dariusz Gwiazda. Zwycięzcami II Turnieju Kulinarnego zostali Emilia Czyrko i Dawid Wantrych z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Nagrodą w konkursie były nagrody rzeczowe, warsztaty z Szefem Kuchni Primavera oraz voucher pobytowy do Primavera. 

Drugiego dnia (26 kwietnia) miały miejsce XVI Pomorskie Potyczki Kulinarne dla profesjonalnych kucharzy z całej Polski. Tu stawka była bardzo wysoka – 13 uczestników konkursu ubiegało się o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Zadaniem konkursowym było przygotowanie autorskiego dania, w którym głównym bohaterem miał być dorsz bałtycki. Pierwsze miejsce zajął Tomasz Ziółkowski z Restauracji Powidoki w Łodzi, drugie miejsce wywalczył Dominik Światecki z Hotelu IBB Andersia w Poznaniu a miejsce trzecie objął Tomasz Grota z Piroman Steak House w Sopocie.

fot: Ewa Szozda/Cztery Fotografie

djmedia:10
djmedia:11