Wydarzenia

International CHEF Culinary Cup rozstrzygnięty

01 kwietnia 2019

27 marca podczas pierwszego dnia targów Euro-Gastro, zorganizowanych w Warsaw Ptak Expo w Nadarzynie koło Warszawy, odbyła się czwarta edycja konkursu CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego. W tym roku była to już druga edycja międzynarodowa, w której udział brali również kucharze z Czech, Węgier i Słowacji.
Nazwa konkursu związana jest z marką CHEF, która została stworzona, aby promować kreatywność kucharzy. Produkty CHEF to bazy kulinarne będące, niezbędnymi składnikami dla każdej wysokiej klasy kuchni oraz kucharzy, którzy mają wysokie aspiracje do tworzenia wyjątkowych dań. Opracowana ponad 40 lat temu we Francji przez kucharzy marka CHEF jest bardzo mocno osadzona we francuskiej tradycji kulinarnej, czerpiąc w pełni z jej dziedzictwa.
W konkursie obowiązkowym składnikiem był fond marki CHEF wybrany przez uczestnika spośród fondów w płynie (demi glace, drobiowy, cielęcy, ze skorupiaków), fondów w paście (cielęcy ciemny, jagnięcy, rybny, drobiowy), oraz koncentratów fondów w płynie (warzywny, wołowy, drobiowy, azjatycki, grzybowy) i koncentratów fondów (mięsny, ze skorupiaków).
Na przygotowanie pracy konkursowej każdy uczestnik miał 60 min. plus dodatkowe: 10 min. na rozstawienie drobnego sprzętu i produktów, 10 min. na sprzątnięcie stanowiska oraz 10 min. na prezentację pracy konkursowej przed jury konkursu. Jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego postanowiło po obradach pierwsze miejsce przyznać Bartoszowi Wicherkowi z restauracji Siedem Stołów w Folwarku Folińscy w Wysokiej k/Gorzowa Wielkopolskiego. – Ta nagroda jest dla mnie zwieńczeniem ciężkiej pracy i spełnieniem moich ambicji. Zdobycie tego trofeum to wielka radość, lecz cenniejsze od niej jest to, że tym szczęściem mogę dzielić się z bliskimi, którzy tak mocno wierzyli w mój sukces – mówił Bartosz Wicherek.
Drugie miejsce zdobył Rafał Koziorzemski z restauracji Biały Królik w Gdyni, a trzecie Paweł Kubera z hotelu De Silva w Poznaniu. Wyłonieni zwycięzcy otrzymali nagrody pieniężne w wysokości 10 000, 7 500, 5 000 złotych, statuetki, dyplomy oraz drobne upominki.
W tym roku przyznano również nagrodę specjalną. Publiczność zgromadzona na FanPage’u Profesjonaliści od kuchni uhonorowała Norberta Kocha z restauracji Baczewskich w Warszawie, który uzyskał najwięcej like’ów pod zdjęciem swojego dania.
– Z roku na rok poziom jest coraz wyższy przez co konkurs staje się ciekawszy i bardziej prestiżowy – mówił Jerzy Pasikowski, juror i doradca kulinarny Nestlé Professional.
– Podczas tej edycji zaobserwowałem bardzo dobrą autopromocję samych kucharzy. Świetnie byli przygotowani. Niektórzy nawet sporządzili menu – dodał Robert Sowa, juror.

LISTA OSÓB ZAKWALIFIKOWANYCH DO FINAŁU INTERNATIONAL CHEF CULINARY CUP, 2019:
1. Bartosz Wicherek – Folwark Folińscy, Wysoka k/Gorzowa Wielkopolskiego
2. Daniel Ulanowski – hotel Natura Residence, Siewierz
3. Emil Guzik – restauracja Moonsfera, Warszawa
4. Łukasz Boreczek – hotel Piano, Lublin
5. Norbert Koch – restauracja Baczewskich, Warszawa
6. Paweł Kubera – hotel De Silva, Poznań
7. Rafał Koziorzemski – restauracja Biały Królik, Gdynia
8. Eugen Korolev – hotel Mansor, Marki k/Warszawy
9. Karel Fiala – Wellness Bouda Mama (Trutnov – Czechy)
10. Jozef Bujnak – Goralska Restauracia Cerveny Klastor (Kriżova Ves – Słowacja)
11. Barabas Hack – Costes Dowtown (Budapeszt – Węgry)
12. Patrik Martinat – Funiok’s group s.r.o. (Morawska Ostrawa – Czechy).

 

20190327 120756

20190327_125407

20190327_125955

20190327_162145

20190327_163558

20190327_163616

20190327_164641