Monin Cup Junior Poland 2018 – wyniki

Wydarzenia

Monin Cup Junior Poland 2018 – wyniki

12 grudnia 2018

Zdobywczynią pierwszego miejsca Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego Monin Cup Junior 2018 została Klaudia Guzdek z numerem 28 otrzymując złoty puchar za  osiągnięcie wyniku 104 punktów na 135 możliwych. Nagrodą główną jest reprezentacja Polski w lokalnych zawodach barmańskich Monin w jednym z krajów Unii Europejskiej oraz ekspres do kawy TreMini ufundowany przez włoską palarnię kawy Vergnano. Gala Finałowa odbyła się 6 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ulicy Majdańskiej.

Tematem przewodnim konkursu był „mix your origins”, czyli odwołanie się do regionalnych smaków, produktów i tradycji. Wybranych w wyniku szkolnych eliminacji 28 reprezentantów miało za zadanie podkreślić swoje lokalne akcenty w konkursowych recepturach. Najwyżej oceniony koktajl nr 28 o nazwie „Leśny Napar” jest skomponowany z naparu z lipy, syropu Monin Gin (Jałowcowy) oraz Monin Cherry Plum (Mirabelka). Jak sama Klaudia Guzdek pisze o swoim koktajlu: „Jego bazą jest napar z lipy, bohaterki wielu polskich utworów poetyckich. Była świetnie znana przez nasze babcie jako pomoc w walce z przeziębieniem. Jałowiec, od dawna stosowany w staropolskiej kuchni i lecznictwie, nadaje koktajlowi silnie kwiatowego aromatu. Świeży rozmaryn lekarski, niegdyś symbol miłości, łączy się tu z lekko kwaskowatym smakiem popularnej czerwonej porzeczki. Zwieńczeniem koktajlu jest słodycz śliwki zawarta w syropie Mirabelka. Przełamuje ona ziołowo-gorzki posmak i przenosi nasze zmysły do słonecznego sadu z czasów dzieciństwa.”

Drugie miejsce zajęła uczestniczka z numerem 22 Ewelina Kidoń otrzymując szkolenie w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów Patryk Le Nart. Zaprezentowała ona blendowany koktajl w Vitamix BarBoss „Truskolana” składający się z puree Monin Rhubarb (Rabarbar), syropu Monin Cardamon (Kardamon), soku żurawinowego, truskawek i imbiru. Owocowe składniki stanowią odwołanie do smaków lata w Polsce i „wakacji u babci”, a korzenne smaki nadają całości zimowy charakter. Jak łatwo można zauważyć, truskawki i żurawina to owoce pochodzenia polskiego, które połączyłam z imbirem i kardamonem, by podkreślić ciągły rozwój naszego kraju, otwartość na nowe doznania smakowe oraz innowacyjne podejście do zawodu barmana.” – mówi Ewelina.

Miejsce trzecie, nagrodzone szkoleniem Stowarzyszenia Polskich Barmanów, zajęła Zuzanna Mataszek prezentując koktajl „Ciasto marchewkowe” na bazie puree Monin Carrot (Marchew), syropu Monin Lemon Pie (Tarta Cytrynowa) i soku pomarańczowego z pianką z mleka oraz pokruszonym ciastkiem korzennym na wierzchu. Autorka zainspirowana rodzinnymi świętami i tradycyjnym ciastem marchewkowym babci stworzyła recepturę przywołującą te charakterystyczne smaki.

W trakcie Gali odbył się także pokaz szkoleniowy trzech Brand Ambasadorów Monin, którzy pokazali najnowsze trendy w kategorii napojów blendowanych w Vitamix, lemoniad oraz kaw i herbat. Oprócz nawiązujących do mikołajek słodkich świątecznych napojów specjaliści przybliżyli hit przyszłego roku, czyli lemoniadę Cold Brew i kawę w eko kubku waflowym z czekolady, który można zjeść po wypiciu nie tworząc odpadków.

Monin Cup Junior to coroczny konkurs barmański organizowany nieprzerwanie od 2013 roku przez SCM i skierowany do młodzieży szkół średnich z całej Polski. Podczas Gali Finałowej wewnętrznie wybrani reprezentanci ze szkół gastronomicznych mierzą się ze sobą w kategorii „long drink” tworząc koktajle bezalkoholowe z wykorzystaniem produktów Monin. Za ocenę punktową odpowiadają sędziowie techniczni zwracający uwagę na technikę pracy za barem oraz jury degustacyjne oceniające w sposób jawny zapach, wygląd i smak wykonanych koktajli. Wyróżnianych 5 pierwszych uczestników z największą punktacją oprócz toreb upominkowych otrzymują także cenne nagrody i szkolenia MONIN dla swojej szkoły. Jest to jedyny tego typu konkurs barmański dla szkół gastronomicznych w Polsce.

Relacja video MONIN Cup Junior Poland 2018: https://youtu.be/B9FwNVkq_n8

Galeria zdjęć MONIN Cup Junior Poland 2018: http://bit.ly/MONINCupJunior2018

I. miejsce nr 28 Klaudia Guzdek „Leśny Napar”

• 20 ml syropu MONIN Gin

• 15 ml syropu MONIN Cherry Plum

• 125 ml naparu z lipy

• 3 gałązki rozmarynu

• 12g owoców czarnej porzeczki

Metoda: wstrząsanie w shakerze z lodem

II. miejsce nr 25 Ewelina Kidoń „Truskolana”

• 20 ml puree MONIN Rhubarb

• 15 ml syropu MONIN Cardamon

• 40 ml soku z żurawiny

• 100g truskawek

• 6 plastrów świeżego imbiru

Metoda: miksowanie w blenderze

III. miejsce nr 23 Zuzanna Mataszek „Ciasto Marchewkowe”

• 30 ml puree MONIN Carrot

• 15 ml syropu MONIN Lemon Pie

• 60 ml soku pomarańczowego

• top-up spienione mleko i pokruszone ciastka korzenne

Metoda: miksowanie w blenderze.

Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.