Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej

Wydarzenia

Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej

23 listopada 2018

23 listopada w restauracji Nad Stawem w Bogacicy odbędzie się kolacja inaugurująca 2. Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Sześciu opolskich szefów kuchni zaserwuje sześć różnych potraw, składających się z produktów regionalnych i lokalnych.

Kamil Klekowski – współtwórca i pomysłodawca Festiwalu. Wielki patriota kulinarny, kultywujący tradycyjne metody wytwarzania produktów lokalnych, który jednocześnie potrafi je przedstawić w nowoczesnej i wyszukanej formie. Na festiwalu przygotuje potrawę z karpiem w roli głównej.

Tomasz Rosa – szef kuchni w restauracji Nad Stawem w Bogacicy. Na co dzień zajmuje się kuchnią Śląską poszerzoną o techniki nowoczesne. Laureat konkursu kulinarnego „Czas na rybę!” organizowanego podczas Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego w październiku 2018 r. Podczas Festiwalu przygotuje sernik z konfiturą i lodami chałwowymi.

Mateusz Doskocz – sztuką kulinarną zajmuje się ponad 10 lat, a podczas Festiwalu przygotuje dla gości potrawę z lokalnej dziczyzny.

Waldemar Małota – szef kuchni w Hotelu Dębowe Wzgórze Wellness & Spa. Inspiracje czerpie z kuchni polskiej i włoskiej. Podczas Festiwalu zaprezentuje zupę przygotowaną na bazie lokalnych produktów, w tym pstrąga.

Paweł Oleksa – kucharz w restauracji Na Wyspie w Niemodlinie. Uwielbia kuchnię tradycyjną, a w szczególności ryby w formie wędzonej, pieczonej i gotowanej. Podczas festiwalu będzie serwował danie z opolskiego pstrąga.

Marcin Klich – szef kuchni w Bajka Hotel&Resort w Grodźcu. Na co dzień serwuje dania z produktów regionalnych, a jedną z jego ulubionych metod przygotowania potraw jest wędzenie. Podczas festiwalu przygotuje lokalnie hodowanego pstrąga poliwodzkiego w połączeniu z serem kozim.