5. Festiwal Zbójnickie Jadło o „Złote parzenice”

Wydarzenia

5. Festiwal Zbójnickie Jadło o „Złote parzenice”

19 lipca 2018

18 sierpnia w Ustroniu odbędzie się 5. Festiwal Zbójnickie Jadło o „Złote parzenice”, któremu towarzyszyć będzie 5. Międzynarodowy Zlot Zbójników.

Celem festiwalu jest promocja zapomnianych dań pasterskich sporządzanych na ogniu oraz wymiana receptur i wiedzy o produktach regionalnych.

Organizatorzy poprzez swoją działalność, z jednej strony pragną pielęgnować kulturalne dziedzictwo karpackich pasterzy, z drugiej zaś strony ratować tradycyjne przepisy kulinarne z różnych zakątków Karpat, a tym samym przypomnieć tradycyjne smaki kuchni regionów górskich.

Organizatorzy konkursu chcą zaszczepić wśród kucharzy chęć kultywowania, popadających w zapomnienie, tradycji przodków w przyrządzaniu potraw jednogarnkowych, a jednocześnie starać się połączyć stare przepisy ze współczesnymi trendami gastronomicznymi.

Nie mniej ważnym celem organizatorów jest chęć i potrzeba wydobycia na światło dzienne, dawnych tradycji kulinarnych skwapliwie pielęgnowanych przez naszych przodków.

Podczas czterech edycji Festiwal zyskał rangę i prestiż w środowisku gastronomicznym i ogólnopolskim, postrzegany jest, jako jedno z ważniejszych wydarzeń kulinarnych o randze międzynarodowej, w skład jury wchodzą wybitne postacie kulinarne z Polski i świata. 

Festiwal adresowany jest zarówno dla mieszkańców Ustronia jak i licznie odwiedzających turystów i kuracjuszy.