13. Festiwal Kuchni Greckiej – już za nami

Wydarzenia

13. Festiwal Kuchni Greckiej – już za nami

28 marca 2018

23 marca podczas targów EuroGastro w Warszawie odbyła się 13. edycja Festiwalu Kuchni Greckiej. Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców i tak pierwsze miejsce przyznano Pawłowi Pyrze z Hotelu Fabryka Wełny**** w Pabianicach. Drugie miejsce przypadło Adrianie Wójcikowskiej z restauracji Amarylis w Krakowie, a trzecie Markosowi Prountsis z Hotelu Kossak **** w Krakowie.

Wydarzenie rozpoczęło się od uroczystej inauguracji poprowadzonej przez jego ekscelencję Evangelosa Tsaoussisa, ambasadora Grecji w Polsce, Despoinę Ipioti, I radcę, zastępcę ambasadora, Nicholasa Christodoulidisa, I radcę, szefa biura ds. ekonomiczno-handlowych oraz Petrosa Michaelidesa, radcę handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej. Nie zabrakło również Nikoletty Nikolopoulou, dyrektora biura w Polsce Greckiej Narodowej Organizacji Turystycznej oraz Angeliki Kośmider z Cypryjskiego Centrum Promocji Handlu. Tuż po powitaniu rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy. W tym roku zawodników oceniało jury profesjonalne: Jerzy Pasikowski (przewodniczący), Giancarlo Russo, Robert Sowa, Artur Świerżewski, Kurt Scheller, Mltos Karoumpas, Tasos Protopsaltis, jury techniczne: Michał Markowicz, Patryk Kotarba oraz jury gwiazd: Łukasz Nowicki, Zygmunt Chajzer, Tomasz Kozłowicz. Kucharze zmierzyć się bowiem musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystali śmiałkowie były: krewetki white tiger 16/20 20% glaze, ser Manouri, ciasto filo, cukinia plastry, papryka czerwona, pieczarka plastry. Zwieńczeniem całego wydarzenia była uroczysta gala, która odbyła się w hotelu i restauracji U Artura. Nagrodę główną ufundowaną przez Mouzenidis Travel stanowiła wycieczka do Grecji (pakiet dla 2 osób w hotelu 4 *All Inclusive).Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest mistrz kuchni, Grek z pochodzenia – Teo Vafidis, dla którego propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce jest misją konsekwentnie realizowaną od wielu lat.