Warsztaty kuchni dawnej w Bydgoszczy

Wydarzenia

Warsztaty kuchni dawnej w Bydgoszczy

26 marca 2018

23 marca w Hotelu Ikar w Bydgoszczy odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez kucharzy z całej Polski, takich jak: Fabio Parasecoli, Jarosław Dumanowski, Józef Sadkiewicz, Maciej Nowicki, Piotr Lenart, Wojciech Grześkowiak, Daniel Żurkowski, Marta Sikorska, Maciej Barton, Rafał Lernatowicz, Filip Malinowski, Gieno Mientkiewicz, Norbert Sokołowski, Marcin Chmieliński, Józef Siadak, Tomasz Welter, Gabriel Kurczewski.

Tematem warsztatów było pochodzenie naszego jedzenia: od produktów lasów i łąk, dziczyzny, ziół i dzikich warzyw po zapomniane i zaniedbane w naszej kuchni produkty takie jak jagnięcina, tradycyjne sery, dzikie rośliny, warzywa korzeniowe, dawne swojskie nowalijki itp.

Uczniowie jak i nauczyciele szkół gastronomicznych zobaczyli jak szukając niebanalnych, oryginalnych kulinarnych idei, można sięgać do naszej własnej historii. Pokazano również jak znajdować dawne receptury, jak je czytać i przede wszystkim realizować.

Pokazy kulinarne oraz uczestnictwo w warsztatach jak i degustacje cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów i nie tylko.

Na zakończenie odbył się wykład prowadzony przez Fabio Parasecoli z Uniwersytetu w Nowym Jorku, USA, Foraging and hunting in the Mediterranean food traditions.

Termin następnej edycji zostanie podany w najbliższym czasie!