Rafał Koziorzemski  zwycięzcą International Chef Culinary Cup

Wydarzenia

Rafał Koziorzemski zwycięzcą International Chef Culinary Cup

26 marca 2018

21 marca na Targach EuroGastro w Warszawie odbyła się 3. edycja konkursu kulinarnego Chef Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, tym razem w odsłonie międzynarodowej, jako International Chef Culinary Cup.

Na pierwszym miejscu uplasował się Rafał Koziorzemski z restauracji Biały Królik w Gdyni. Otrzymał on statuetkę, dyplom oraz drobne upominki. Nagrodą główną był wyjazd na szkolenie do Institut Paul Bocuse w Lyonie oraz 10 000 zł. Zwycięstwo zapewniła mu potrawa: królik z gruszką i pietruszka, salsefią, puree z czosnku oraz sosem truflowym.

Nazwa konkursu związana jest z marką Chef, która została stworzona ponad 40 lat temu we Francji, aby promować kreatywność kucharzy. Produkty te, to bazy kulinarne będące niezbędnymi składnikami dla każdej wysokiej klasy kuchni oraz kucharzy, którzy mają wysokie aspiracje do tworzenia wyjątkowych dań. Marka ta jest bardzo mocno osadzona we francuskiej tradycji kulinarnej, czerpiąc w pełni z jej dziedzictwa. W konkursie obowiązkowym składnikiem był fond marki Chef wybrany przez uczestnika spośród fondów w płynie, fondów w paście oraz koncentratów fondów.