Klub Szefów Kuchni dla WOŚP

Wydarzenia

Klub Szefów Kuchni dla WOŚP

20 stycznia 2017

15 stycznia Klub Szefów Kuchni pod wodzą Jarka Walczyka wraz szefami z różnych środowisk kucharskich jak Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Poznańscy Kucharze Razem oraz kucharze niezrzeszeni wzięli udział w jubileuszowym 25 finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Akcja Gotuj z sercem dla WOŚP rozpoczęła się wcześnie rano, gdyż szefowie musieli ugotować ponad 4000 l zupy „Sokołów” z wieprzowiną, grzybami i warzywami. Pod PKiN, w niedalekiej odległości od sceny, stanął kocioł o pojemności 5000 l, do którego podgrzania wykorzystano 4 m3 drewna, nie mówiąc już o składnikach: łopatka wieprzowa – 350 kg, cebula – 250 kg, ziemniaki – 350 kg, grzyby – 150 kg, warzywa jak: marchew, kalafior, fasolka szparagowa, seler, pasternak, brukselka i por – 50 kg, pomidory pelatti – 80 kg, czosnek – 10 kg, natka pietruszki i koper – 5 kg, przyprawy jak: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek każdej po kilogramie, papryka słodka – 2 kg, sól – 10 kg, pieprz – 2 kg i olej – 15 l.

Zjednoczeni w sprawie kucharze, to był świetny pomysł! Jestem dumny z tych wszystkich szefów kuchni starszych i młodszych, którym nie straszny był mróz i śnieg. Gdy kilka miesięcy temu wykonałem mnóstwo telefonów do różnych kolegów z branży, odpowiedź była jedna, oczywiście możesz na mnie liczyć. Dziękuję kolegom kucharzom, sponsorom, młodzieży ze szkół gastronomicznych i wszystkim innym, którzy zaangażowali się z wielkim zapałem w gotowanie z sercem dla WOŚP. Nie zmarnujemy tego potencjału i mam nadzieję, że jeszcze wiele różnych, wspólnych akcji przed nami – powiedział Jarosław Walczyk, Prezes Klubu Szefów Kuchni. 

Na Placu Defilad stanął również kultowy już food truck Tomka Jakubiaka, w którym on sam serwował wyborne pierogi w różnych wariacjach smakowych. Ponadto obok, w wielkim namiocie, znajdowała się Restauracja WOŚP, w której szefowie kuchni wraz z zespołem kelnerów ugościli przez cały dzień 600 osób serwując im 4 daniowe „set menu” bądź różnego rodzaju „pasty”.

W wykwintnym menu, które wyserwowano w 600 bulionówkach i na 1800 talerzach znalazły się:W menu znalazły się: przystawka – kompozycja sałat ogrodowych z pieczonym burakiem karmelizowanym, wędzonym sumem, orzechami i dressingiem ziołowym; zupa – krem ze szpinaku z crème fraiche i prażonymi pestkami dyni; danie główne – wolno gotowany policzek wołowy z kluseczkami gnocchi, zielony groszek z marchewką i sosem Porto; deser – beza z mascarpone i marakują.

Akcja Gotuj z sercem dla WOŚP miała również szerszy wymiar. 300 l zupy zostało przekazane przez szefów najbardziej potrzebującym. Ponadto 100 bochenków chleba i 200 kg mrożonych warzyw trafiło również do organizacji wspierających osoby znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej.

– Cieszę się bardzo, że powstał pomysł połączenia sił środowisk kucharskich w tym ważnym dla Polaków dniu. Od 25 lat Jurek Owsiak jednoczy nas w Polsce i poza jej granicami i to jest piękne. Świadomość, że my kucharze dokładamy do tego swoją cegiełkę jest wspaniała. Zawsze w takich momentach jestem dumny, że my kucharze potrafimy działać wspólnie pomimo innych barw na kitlach i angażując w te działania młodych ludzi, uczniów szkół gastronomicznych. – powiedział Jarek Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Zjednoczeni kucharze razem, tak to wyglądało na 25 Finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i z pewnością szefowie na tym nie poprzestaną. Pomaganie nie byłoby jednak takie proste, gdyby nie sponsorzy, którzy bez wahania przekazali setki kilogramów produktów na akcję Gotuj z sercem dla WOŚP.

Dodatkowo zaangażowanie szefów do 1 lutego można wesprzeć na stronie www.rzeczyodserca.pl, gdzie można wylicytować kalendarze z szefami kuchni, kolacje w polskich restauracjach jak warszawski i krakowski Ed Red pod wodzą Adama Chrząstowskiego, gdzie serwowane są najlepsze sezonowane steki, restauracja Strefa, w której Jarek Walczyk proponuje świeże ryby w różnych konfiguracjach czy polska kuchnia w molekularnej odsłonie Łukasza Konika w Uzdrowisku Konstancin oraz warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim w Food Lab!

W ciągu poprzednich 24 Finałów WOŚP Orkiestra zebrała i przekazała na wsparcie polskiej medycyny sumę ponad 720 mln zł. W tym roku z pewnością padnie kolejny rekord. Na obecną chwilę deklarowaną kwotą wpłat jubileuszowego Finału jest 62 418 767. Dzięki tak wielkiej hojności ludzi i firm, WOŚP będzie mogła wyposażyć kolejne oddziały pediatryczne i geriatryczne w urządzenia najwyższej klasy.