Wyjątkowe srebrne gody – podsumowanie Targów HoReCa w Krakowie

Wydarzenia

Wyjątkowe srebrne gody – podsumowanie Targów HoReCa w Krakowie

23 listopada 2017

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 000 branżowych zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów wybitnych szefów w ramach Kuchni Mistrzów, kilkanaście  tysięcy butelek najlepszych win z całego świata – w dniach 15-17 listopada uwaga całej branży po raz kolejny skupiona była na EXPO Kraków, w którym odbywały się 25. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, 16. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD® oraz 15. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO®. Wydarzenia te z roku na rok zyskują na znaczeniu – inspirują, są wyjątkowym miejscem spotkań i wymiany myśli, okazją do poszerzenia branżowych horyzontów. Są jak idealnie skomponowane menu – kompletne i… bogate.

Koncertowy popis

Pierwszego dnia Targów Zwiedzający byli świadkami wydarzenia bez precedensu. Na jednej scenie wystąpiło 55 muzyków Orkiestry Wieniawa oraz dwóch wybitnych szefów kuchni, którzy zabrali publiczność w wyjątkową kulinarno-muzyczną podróż. W ten oryginalny sposób organizatorzy Targów docenili ludzi, którzy tworzą branżę HORECA®, kreują trendy i powodują, że przygotowywane potrawy stają się dziełami sztuki. Koncert dodatkowo wzbogaciła multimedialna opowieść z wybitnymi szefami kuchni w rolach głównych. Mistrzowie opowiadali o początkach swojej przygody z branżą, pokonywaniu przeciwności losu oraz dwudziestopięcioletniej historii jednego z najważniejszych w Polsce targowych spotkań branży gastronomicznej i hotelarskiej – Targach HORECA®.

Kuchnia Mistrzów – Akademia HORECA®

Targi HORECA® już dawno wyszły poza ramy tradycyjnej prezentacji oferty producentów sprzętu. To przede wszystkim doskonała okazja do zdobycia bardzo cennej, fachowej wiedzy, przekazywanej przez najlepszych ekspertów z branży. W tym roku najnowsze kulinarne trendy na żywo w Kuchni Mistrzów zaprezentowali m.in. Aleksander Baron, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz czy Janusz Fic. Olbrzymim zainteresowaniem Zwiedzających cieszyły się również wykłady w ramach Akademii HORECA®, podczas których najlepsi specjaliści zarządzania dzielili się swoim przepisem na perfekcyjnie funkcjonujący biznes.

Mistrzowskie ENOEXPO®

Tak jak orkiestra symfoniczna nie poradzi sobie bez dyrygenta, tak restauracja nie może funkcjonować bez dobrych win w karcie. Podczas jedynego w Polsce targowego spotkania branży winiarskiej w Polsce ofertę zaprezentowało niemal 160 Wystawców z ponad 20 krajów m.in. Argentyny, Austrii, Chile, Gruzji, Hiszpanii, Kosowa, Niemiec, Portugalii, RPA, Słowacji oraz Włoch – kraju partnerskiego tegorocznej edycji. 

Na Targach ENOEXPO® w trakcie rozmaitych prelekcji znanych gości, wiele czasu – m.in. w ramach XII Konwentu Polskich Winiarzy – poświęcono polskim winom. Nasz rynek cały czas się rozwija, a winiarze z roku na rok są coraz bardziej zadowoleni ze sprzedaży. Klienci doceniają smak i aromat krajowych win. Podkreśla to Paweł Góźdź, Wiceprezes Stowarzyszenia Winnice Dolnośląskie.

– Myślę, że coraz więcej ludzi przekonuje się, że polskie wina dorównują tym z krajów typowo winiarskich i to przekonanie o tym, że warto pić polskie wina świadczy o tym, że w naszych winnicach już brakuje win z 2016 roku. Myślę również, że Polacy wybierają nasze wina ze względu na ciekawość i Ci którzy się na nie decydują są zaskoczeni, że w naszych trudnych warunkach klimatycznych winiarze polscy są w stanie produkować naprawdę dobre wina.

W podobnym tonie wypowiadała się również Elisabeth Gabay MW, jedna z najwybitniejszych znawczyń wina różowego na świecie, która na Targach ENOEXPO® prowadziła master class z winami, wyróżnionymi medalami podczas konkursu w maju 2017 roku.  

– Bardzo interesujące jest to, że na Targach ENOEXPO® można zobaczyć wina, których na innych międzynarodowych targach nie ma, np. z Gruzji. Miałam też okazję skosztować  win z 4 polskich winiarni i zrobiły na mnie duże wrażenie. Mają w sobie wyrazistą kwasowość połączoną z odrobiną cukru i to je wyróżnia i sprawia, że mają swój styl.

Najsprawniejszy kelner w mieście i… nietypowe oświadczyny

Targom HORECA® po raz siódmy towarzyszył Krakowski Bieg Kelnerów. W tym roku bezkonkurencyjny okazał się Maciej Łusiński z Domu Weselnego Bartek z Bielska-Białej.

– W ubiegłorocznym Biegu Kelnerów zająłem drugie miejsce. W tym roku progres – najwyższy stopień podium! Ze zwycięstwa jestem bardzo dumny. Do zawodów trochę się przygotowywałem, bardziej mentalnie niż fizycznie, bo jednak stres jest niesamowity. Tym bardziej cieszy mnie, że dyplom za najlepszą obsługę w mieście dla najlepszego kelnera zawiśnie właśnie w moim miejscu pracy. Dla mnie to duże wyróżnienie, a dla restauracji – prestiż, dodatkowe punkty i dodatkowa reklama.

Po konkurencjach sprawnościowych trzech kelnerów biorących udział w Biegu podjęło próbę pobicia rekordu Guinnessa w kategorii „Najwięcej kieliszków do wina trzymanych w dłoni jednocześnie”. Niestety tym razem nie udało się sprostać zadaniu, ale jak zgodnie zapowiadają – za rok spróbują ponownie!

Tegoroczną edycja zawodów była wyjątkowa nie tylko dla zdobywcy pierwszego miejsca. 7. Bieg Kelnerów pozostanie na zawsze w pamięci innego uczestnika – Mateusz Daraża, który na scenie po oficjalnym wręczeniu nagród… oświadczył się swojej partnerce!

– Skąd wziął się pomysł, by to właśnie podczas Targów poprosić partnerkę o rękę? To moje piąte zawody, ale niestety ostatnie. Pora na zmianę warty, trzeba oddać pole młodszym. Już zresztą przyuczam do zawodów mojego następcę, który wiernie mi w tym roku kibicował. Oświadczynami chciałem podsumować mój udział w dotychczasowych Biegach Kelnerów i uczcić go największym życiowym sukcesem! – opowiadał kilka minut po oświadczynach szczęśliwy Mateusz.

Na Targach w szranki stanęli również najlepsi bariści. Mistrzem Polski CUP TASTERS 2018 został Adam Michalak, który będzie reprezentował Polskę podczas Mistrzostw Świata. Organizatorzy wydarzenia docenili też Wystawców, prezentujących produkty najwyższej jakości – w tym przede wszystkim branżowe nowości. Lista zwycięzców w Konkursie na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii Targów HORECA®/GASTROFOOD® znajduje się na stronie www.horeca.krakow.pl.

Targi w opiniach Wystawców

Wystawcy, pytani o wrażenia z Targów, wypowiadali się o nich w samych superlatywach. Komplementowali między innymi wzorową organizację, bardzo dużą frekwencję oraz branżowy charakter spotkań i rozmów.

– W Targach HORECA® bierzemy udział bodaj dziewiąty już raz, pamiętam jeszcze poprzednią lokalizację na ul. Centralnej. Tegoroczna edycja pozytywnie mnie zaskoczyła – zainteresowanie Zwiedzających jest duże i trzeba podkreślić, że nie jest to zainteresowanie grzecznościowe. Prowadzimy tutaj konkretne rozmowy na konkretne tematy, a na tym właśnie najbardziej nam zależy. Na chwilę obecną nic nie wskazuje na to, abyśmy zrezygnowali z udziału w tym wydarzeniu. Targi są jedną z lepszych form zaprezentowania nowych produktów, wprowadzanych na rynek – takiego efektu nie da reklama internetowa czy wizualizacja 3D. Tutaj produktów można dotknąć i sprawdzić ich funkcjonalność – komplementował wystawę Kamil Kartanowicz z firmy Komat.

Zadowolenia nie krył również Kamil Baczyński z Best Coffee System.

– Na pytanie czy warto było wystawić się na Targach HORECA® odpowiedź może być tylko jedna: jak najbardziej! Świetna organizacja, bardzo mili ludzie, dużo ciekawych kontaktów – zachęcam innych Wystawców do odwiedzenia Targów HORECA®. Panuje tu wyjątkowy klimat, można rzecz, że domowy, lokalizacja też jest świetna. W przyszłym roku na pewno spotkamy się ponownie!

Wśród Wystawców tegorocznej edycji przeważali ci, związani z Targami od co najmniej kilku już lat. Nie zabrakło jednak debiutantów. Jednym z nich była firma Elta Polska z Żywca.

– Na Targach HORECA® wystawiamy się pierwszy raz. Widzimy, że frekwencja jest duża, a Zwiedzający są zainteresowani naszymi produktami, więc z udziału w imprezie jesteśmy zadowoleni. Nie mamy również żadnych zastrzeżeń do działu organizacyjnego – opiekujący się nami pracownicy Targów byli bardzo pomocni i w 100% dyspozycyjni – podsumowała Greta Broda z żywieckiej firmy.

Prestiż budowany latami

– Wielu Wystawców Targi HORECA® uznaje za najlepsze tego typu branżowe spotkanie w Polsce. Bardzo nas to cieszy, ale i dodatkowo motywuje do działania. Dlatego też nie ma mowy o odpoczynku – wraz z opuszczeniem EXPO Kraków przez ostatniego Wystawcę rozpoczęliśmy przygotowania do 26. edycji Targów. Już dziś zapraszam na kolejną odsłonę tego wyjątkowego wydarzenia, które odbędzie się w dniach 7-9 listopada 2018 roku – podsumowuje Ewa Woch, wiceprezes Zarządu Targów w Krakowie.