Warszawski Festiwal Kulinarny – Rośliny, Owady i Miód

Wydarzenia

Warszawski Festiwal Kulinarny – Rośliny, Owady i Miód

31 sierpnia 2017

 9-10 września odbędzie się po raz pierwszy Warszawski Festiwal Kulinarny – Rośliny, Owady i Miód. W otoczeniu Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego, który gości Festiwal, będzie można nie tylko dobrze zjeść i wypić, ale także spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych, a przede wszystkim wziąć udział w licznych warsztatach, pokazach kulinarnych, wykładach i dyskusjach oraz wydarzeniach towarzyszących.

Organizatorzy czyli Grzegorz Łapanowski z Food Lab Studio i fundacją Szkoła na Widelcu, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego i Targi WZORY chcą pokazać Polakom i światu to co mamy najlepsze. Festiwal zada wiele pytań i poszuka na nie odpowiedzi. Czy wiedziałeś że 200 lat temu w Warszawie rosły ananasy? Czy wiesz że aby wyprodukować kilogram miodu pszczoły muszą odwiedzić 20 milionów kwiatów koniczyny? Jak możemy na co dzień jeść zdrowiej i lepiej? Dlaczego warto kupować produkty od małych producentów? Co to jest etyczne jedzenie?

Dwa festiwalowe dni w Ogrodzie Botanicznym to będzie spotkanie wokół stołu i nie tylko. Otoczeni roślinami, w parku, w szklarniach i wnętrzu budynków dydaktycznych będziemy mogli wziąć udział w dyskusjach i warsztatach kulinarnych, ogrodniczych oraz z zakresu food designu. Nauczymy się robić kokodemy, kosmetyki jadalne, z Roślinnymi Poradami poznamy tajniki domowego ogrodnictwa i odrastających roślin, ze specjalistami z Ogrodu Botanicznego dowiemy się jak tworzyć swoje kompostowniki.

Podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego nie zabraknie okazji do dyskusji i poznania najnowszych trendów w food designie i rozmowy na temat tego jaki jest status jedzenia na świecie i w Polsce. Podczas sobotniego panelu FOOD DESIGN OD KUCHNI spotkamy się z wybitnymi specjalistkami w dziedzinie Food Design: Food Designer – Katarzyną Gliszczyńską projektantką – Agatą Kiedrowicz oraz konsultantką -Anną Wróblewską, które przez pryzmat swoich zawodowych doświadczeń opowiedzą o rożnych obliczach projektowania jedzenia oraz spróbują odpowiedzieć na pytanie jaka będzie żywność przyszłości, jak będziemy ją konsumować i pozyskiwać. W niedzielę 10 września będzie można wziąć udział w dyskusji z laureatami projektu KUKBUK Poleca „Żyć z pracy własnych rąk. W czym tkwi prawdziwa wartość rzemiosła.” Daria Pawlewska, Redaktorka Naczelna magazynu KUKBUK podczas tego panelu będzie rozmawiać z zarówno z twórcami jak i osobami, które zawodowo tropią „skarby” rzemiosła żeby później pokazać je światu.