Rusza globalny finał World Class Competition 2017

Wydarzenia

Rusza globalny finał World Class Competition 2017

21 sierpnia 2017

Już 21 sierpnia rozpocznie się tegoroczny finał światowego konkursu – World Class Competition, który tym razem zawędrował do słonecznego Meksyku. O najważniejsze barmańskie trofeum globu zmierzą się przedstawiciele blisko 60 krajów. Polskę reprezentował będzie Janusz Lemiesz z warszawskiego Baru Koszyki.

„Nasz człowiek” w finale tej prestiżowej, międzynarodowej imprezy znalazł się po kilkumiesięcznych zmaganiach o tytuł Barmana Roku World Class Poland 2017. W finale krajowych eliminacji, które odbyły się w maju, Janusz Lemiesz pokonał 12 rywali.

Janusz Lemiesz jest barmanem od 6 lat. Pochodzi z Łodzi, pracuje w warszawskim Barze Koszyki. Choć zarzeka się, że sztuką barmańską przez duże „S” zajmuje się od niedawna, ma na swoim koncie pracę w kilku lokalach i wykłada w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie. W World Class wystartował po raz pierwszy.

Jak będzie wyglądała przygoda Janusza Lemiesza podczas finału World Class 2017 w Meksyku?

W tym roku globalny finał został podzielony na 3 główne rundy (etapy). Reprezentant każdego kraju weźmie udział w czterech wyzwaniach w ramach pierwszej rundy. Do etapu drugiego zakwalifikuje się dziesięciu półfinalistów, a w finale zmierzy się czterech najlepszych barmanów świata. Zwycięzca otrzyma tytuł Barmana Roku World Class Competition 2017. Przebieg rywalizacji od 21 sierpnia będzie można śledzić na żywo na stronie www.theworldclassclub.com

Runda 1: poniedziałek-wtorek (21-22 sierpnia)

W czterech wyzwaniach pierwszej rundy udział wezmą wszyscy konkurenci.

Wyzwanie: Cocktails at Home

Konkurencja inspirowana rewolucją kulinarną, która rozprzestrzenia najlepsze techniki szefów kuchni na domowy użytek. Zadaniem każdego uczestnika będzie przygotowanie własnej wersji klasycznej Krwawej Mary, a także unikatowego koktajlu wyłącznie na bazie składników udostępnionych przez World Class.

Występ Janusza Lemiesza: poniedziałek, godz. 10:25 (17:25 czasu polskiego).

Wyzwanie: Heat of the Moment

Do tego wyzwania barmani mogą się przygotować tak naprawdę dopiero po przybyciu do Meksyku, gdzie mistrz miksologii przedstawi im tajemnicze techniki i składniki. Na ich podstawie każdy z uczestników przygotuje swój koktajl na zamówienie jurorów.

Występ Janusza Lemiesza: poniedziałek, godz. 18:30 (01:30 w nocy czasu polskiego).

Wyzwanie: Mex-Eco

Barmani zaprezentują własne podejście do wyzwań środowiskowych dla branży napojów w swoim kraju pochodzenia, a następnie przygotują swoje eko-koktajle.

Występ Janusza Lemiesza: wtorek, godz. 11:15 (18:15 czasu polskiego).

Wyzwanie: Signature

Każdy uczestnik stworzy wariację klasycznego koktajlu, inspirowaną lokalem, w którym pracuje.

Występ Janusza Lemiesza: wtorek, godz. 18:15 (01:15 w nocy czasu polskiego).

Runda 2: środa (23 sierpnia)

W rundzie półfinałowej 10 najlepszych barmanów świata zmierzy się w wyzwaniu „Top Ten Challenge”. Będzie to klasyczna konkurencja na czas, a zadaniem półfinalistów będzie przygotowanie 6 koktajli w zaledwie 6 minut.

Runda 3: czwartek (24 sierpnia)

W finale zmierzy się czterech najlepszych barmanów. Szczegóły ostatniej konkurencji pozostają owiane tajemnicą. Finałowa czwórka pozna zasady bezpośrednio przed przystąpieniem do zadania.

World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Grecji, Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Japonii, USA i Australii. W 2016 r. na finał w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński, a rok wcześniej w Kapsztadzie wystartował Mateusz Szuchnik. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.