Dorszowe Żniwa na Zamku w Gniewie

Wydarzenia

Dorszowe Żniwa na Zamku w Gniewie

29 czerwca 2017

30 czerwca w Zamku w Gniewie odbędzie się 14. edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. W tym roku zadaniem uczestników będzie przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem: dorsza bałtyckiego, dowolnego fondu marki Chef, śmietanki 36% Polmlek, oleju z esencją masła Kruszwica oraz deseru z wykorzystaniem YUZU od Morning – food for tomorrow. W konkursie uczestniczyć będzie 8 ekip kucharzy w składzie dwuosobowym. Uczestnikami konkursu mogą być kucharze pracujący aktualnie w zawodzie, bez względu na zajmowane stanowisko i wiek. Ekipy reprezentują macierzyste zakłady pracy tj. restauracje i restauracje hotelowe. 

14. Mistrzostwa Polski Dorszowe Żniwa – lista osób zakwalifikowanych do konkursu

1. Restauracja Pensjonatu Arodyta SPA & Wellness Resort / Ośno Lubuskie

Szef drużyny: Tomasz Tomiuk

Kucharz: Hubert Janicki

2. Restauracja Monidło – Poznań 

Szef drużyny: Dorota Gozik

Kucharz: Robert Pakuła

3. PASJA i SMAK Restauracja – Chorzów 

Szef drużyny: Przemysław Gościniak

Kucharz: Łukasz Gościniak

4. Hotel i Restauracja Piano – Lublin

Szef drużyny: Piotr Huszcz

Kucharz: Radek Kosiorek

5. Szafarnia 10 – Gdańsk

Szef drużyny: Radosław Gierałtowski

Kucharz: Mateusz Janusz

6. Amarylis Restauracja – Kraków

Szef drużyny: Michał Cienki

Kucharz: Michał Cielesta

7. Restauracja Ponidzie Hotel Słoneczny Zdrój Medical Spa&Wellness – Busko-Zdrój

Szef drużyny: Łukasz Wolny

Kucharz: Dominik Błażewicz

8. Pod Papugami – Wrocław

Szef drużyny: Mateusz Zimny

Kucharz: Roger Mikusz

Drużyny rezerwowe:

1. Restauracja Chapeau bas w Hotel Grand Lubicz – Uzdrowisko Ustka

Szef drużyny: Oskar Stencel

Kucharz: Jacek Bryłka

2. Filharmonia Smaku – Łódź

Szef drużyny: Jacek Stachurski

Kucharz: Jakub Włodarczyk

 

Program imprezy:

Czwartek 29.06.2017

14.00-16.00 – Przyjazd wszystkich ekip kucharskich i jurorów;

18.00 Odprawa jurorów;

18.30 Odprawa zespołów kucharskich;

19.00 – 21.00 Kolacja

Piątek 30.06.2017

 

7.00-11.00 Śniadanie dla wszystkich uczestników i gości Dorszowych Żniw
10.00-12.00 Pierwsza tura Mistrzostw – ekipy I,II,III,IV

12.10 Przemarsz Kucharzy

13.00-15.00 Druga tura Mistrzostw ekipy – V, VI, VII, VIII
15.30-16.00 Odprawa jurorów
16.00 -16.30 Odprawa ekip kucharskich
19.00 – Uroczysta Gala Finałowa Dorszowych Żniw i Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Kulinarnej (Dziedziniec Zamku)
 
Organizatorami mistrzostw są Krzysztof Szulborski/ Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, przy współpracy z Mariuszem Gachewiczem/ Hotel Zamek Gniew w Gniewie.