Poznański Klub Biesiadników – Szparagi złoto Wielkopolski

Wydarzenia

Poznański Klub Biesiadników – Szparagi złoto Wielkopolski

16 maja 2017

Maj i czerwiec to czas szparagowych żniw. Co roku coraz więcej restauracji tworzy sezonowe karty, w których królują te warzywa, które warto jeść, bo są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

– Nie wyobrażamy sobie, żeby Poznański Klub Biesiadników nie włączył się do tego szparagowego szaleństwa. Chcemy pokazać, dzięki rekomendowanym przez nas restauracjom, że szparagi to nie tylko te z wody z bułką zasmażaną na maśle czy słodko-kwaśny krem. Chcemy także uświadomić, że szparagi można jeść na surowo i są równie smaczne jak te gotowane – mówi Juliusz Podolski, członek kapituły Poznańskiego Klubu Biesiadników.

Wielkopolska słynęła z produkcji szparagów już przed I wojną światową. Były one stąd eksportowane głównie do Berlina. Podobnie jest dzisiaj. Największym odbiorcą tego warzywa są nadal Niemcy – szacuje się, że w Polsce pozostaje 30-40 procent zbiorów.

– Często się mówi, że jest to królewskie warzywo, jedno z najbardziej wartościowych, które można nabyć za plebejską cenę – mówi prof. Mikołaj Knaflewski z Uniwersytetu Przyrodniczego, który od ponad 45 lat prowadzi badania, które przyczyniają się do rozwoju produkcji szparagów.

Sporządza się z nich sałatki i zupy, służą jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych. Spożywać można na surowo lub gotowane. Po ugotowaniu podaje się je z masłem, sosem holenderskim, beszamelem, vinegret z dodatkami, takimi jak natka pietruszki, bułka tarta, parmezan, posiekane jajka na twardo. Szparagi można także zapiekać w piecu lub grillu. I można by tak wymieniać tylko  po co? Lepiej spróbować ich w jednej z polecanych przez nas restauracji.

Dumni jesteśmy z dania przygotowanego przez A nóż widelec, bowiem to absolutny hit:

– Kumpiak i chleb marcowy to już niedługo tylko będzie można oglądać w muzeum lub czytać o nim w książkach – mówi szef kuchni i właściciel Michał Kuter.

Grono naszych restauracji biorących w wydarzeniach naturalnie się zmienia. Tym razem dołącza do nas DELLO Ristornate w Rosnówku, gdzie szefem kuchni jest Roop Lal Balu, kucharz pochodzący z Indii, pracujący w Poznaniu ponad 12 lat. Wcześniej szefował w Piano Barze doprowadzając tę restaurację do żółtego przewodnika Gault&Millau Polska. Jego szparagowe kreacje zasługują na zainteresowanie, bo mocno wiążą się z śródziemnomorskimi smakami.

Menu wydarzenia jest tym razem dość płynne, bowiem trwa ono ponad sześć tygodni. Na bieżąco w profilu Poznańskiego Klubu Biesiadników oraz wydarzeniu Szparagi Złoto Wielkopolski na Facebooku będą pojawiać się informacje o nowych działaniach różnych restauracji. Szparagowe wydarzenie trafi także do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Uczniowie w czasie jego trwania na swoich zajęciach będą dowiadywać się w jaki sposób szparagi mogą być wykorzystywane w kuchni.

– Przypominamy również o tym, że do naszego wydarzenia może dołączyć każdy i to w każdym momencie. Nie wiąże się to jak inne festiwale z opłatami. Opierają się wszystko na wzajemnym promowaniu. Restauracje weryfikowane są pod względem menu i jakości serwowanych dań – mówi Juliusz Podolski.

– Tradycyjnie zakończenie sezonu dla tych warzyw przypada na 24 czerwca, w dzień św. Jana  i do tego momentu będzie trwać nasze wydarzenie, bo oprócz smaku, jest ważna dla naszego klubu tradycja – mówi Maciej Gładysz, członek kapituły klubu.

 

Nasze menu

3kolory Malta

Bruschetta – zielone szparagi / ricotta / cytryna / dukkah

Krem szparagowy – mięta / oliwa pietruszkowa / popcorn gryczany

Szparagi Stir Fry – ciecierzyca / sezam / chilli / młody szpink / sos hoisin

Atrykot wołowy 58st – pieczone szparagi / młode ziemniaki / demi glace

Wiosenne Tagliattele ze szparagami – zielone szparagi / łosoś / sos maślany / pomidory koktajlowe

 

Restauracja A NÓŻ WIDELEC

Szparagi z 2-letnim kumpiakiem podlaskim z kremem szczypiorkowym i chlebem marcowym

DELLO Ristorante w Rosnówku

Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem

Krem szparagowy z wędzonym łososiem

Muszle św. Jakuba na szparagach z sosem cherry

Polędwica cielęca ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi, bazylią podane z warzywami grillowanymi i purée

Filet z turbota z sosem pomidorowym z pesto na szparagach z grillowaną cukinią

Sorbet z mango

Restauracja Firlejka

Szparagi blanszowane – polska szynka dojrzewająca / jajko sadzone / ser bursztyn

Sałatka szparagowa – wędzony łosoś / awokado / biała rzodkiew / mango

Krem szparagowy / szyjki rakowe

Risotto – zielone szparagi / mięta / ser bursztyn / groszek cukrowy

Kurczak kukurydziany – szparagi zielone / ziemniaki / sos serowy na bazie złotego lazura

Restauracja Koronka

Dołączy do wydarzenia w czerwcu

Kuchnia & Strych w Obornikach

Obornickie białe szparagi z brązowym masłem, sosem holenderskim i chrupiącą posypka.

Krem z białych szparagów z boczkiem od Nowickiego i oliwą koperkową.

La Calma w Lesznie

Zupa szparagowa z koprem i śmietaną

Polędwiczka wieprzowa w lubczyku z pieczonymi ziemniakami i szparagami

Makaron z kurczakiem, szparagami i pistacjami

Na Winklu

Poznańska zupa szparagowa

Pałac w Orli

Weźmie udział od 11 czerwca z powodu rezerwacji sali na imprezy zamknięte. Restauracje jest czynna od piątku do niedzieli

Pastela

Krem z pieczonych szparag z oliwą tymiankową

Sałata z kozim serem, szparagami i jajkiem poszetowym

Kopytka ze szparagami i sosem chrzanowym

Tagliatelle ze szparagami i wędzonymi suszonymi pomidorami

Wstążki z cukinii i marchwi z prażonym majerankowym, miażdżonym słonecznikiem,

szparagami i ziołowym pesto

Lody szparagowe z kruszonką i śmietaną z palonym sianem

Pychotki

W czasie trwania wydarzenie będze na bieżąco zmeniać dania w swoim menu

Restauracja TOGA

Surowe szparagi do chrupania

Zupa szparagowa z kluseczkami

Tarta szparagowa

Szparagi zapieczone z pomidorami i kozim serem Marka Grądzkiego

Szparagi z sosem

Szparagi z jajkiem sadzonym

Sałata ze szparagami, kwiatami i jadalnymi chwastami.

Sorbet szparagowy

salon z ogrodem

Menu będzie dostępne od czerwca wraz ze zmianą sezonowej karty

Dobra i Wino

w najbliższych dniach poznamy menu wydarzenia.