Kulinarny Talent 2017 rostrzygnięty

Wydarzenia

Kulinarny Talent 2017 rostrzygnięty

05 kwietnia 2017

9. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2017” już za nami. Pierwsze miejsce zdobyła Klaudia Kiełkowska. Đrugie miejsce przypadło Maksymilianowi Smółka, a trzecie Martyna Łukasik.
„Kulinarny Talent” Roberta Sowy to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe kucharzy do 23. roku życia. Jest to więc pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań.
W tegorocznej edycji wystąpiło dwunastu finalistów, wyłonionych przez Roberta Sowę i firmę Prymat spośród ponad 70 kandydatów w preselekcjach zorganizowanych w szkołach gastronomicznych.
Do walki o miano „Kulinarnego Talentu 2017” stanęli:
1/ Angelika Dąbrowicz
2/ Oliwia Janas
3/ Klaudia Kiełkowska
4/ Martyna Łukasik
5/ Daria Wesołowska
6/ Magdalena Wypych
7/ Franciszek Drzał
8/ Krzysztof Kowalewski
9/ Karol Procner
10/ Dominik Pyrka
11/ Maksymilian Smółka
12/ Michał Wątorek
Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych składników i produktów. Były to: filet ze skreia ze skórą, przyprawy firmy Prymat, produkty użytku domowego marki Stella , mrożone warzywa lub owoce Oerlemans oraz 20% śmietankę kulinarną Debic Culinaire Original 1L.
Tegoroczną edycję konkursu poprowadził dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz konkursu – Robert Sowa.
„Kulinarny Talent 2017” wybrały dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych oraz jury gwiazd, w którym zasiedli znani i lubiani aktorzy, muzycy, dziennikarze… Oceniane były m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.
Jury profesjonalne:
– Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce. Korporacyjny Doradca Kulinarny NESTLÉ;
– Wiesław Bober – szef kuchni Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której działają dwie restauracje: Przędzalnia oraz pierwsza w Pabianicach autorska restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober;
– Tomasz Purol – szef kuchni w Blow Up Hall 5050 Hotel, zwycięzca Kulinarny Puchar Polski oraz V edycji programu Top Chef, autor książki “Warzywniak – Zapomniane smaki”. Juror w konkursach kulinarnych, trener i promotor polskiej kuchni i polskich produktów. Członek Klubu Szefów Kuchni.
– Patryk Dziamski – szef kuchni w Dziamski Concept Rest, audytor i doradca kulinarny, trener i juror konkursów kulinarnych, współtwórca Transatlantyk Festival, uczestnik znanego programu kulinarnego TOP CHEF Polska, Członek Klub Szefów Kuchni.
Jury degustacyjne:
– Olga Bończyk – aktorka teatralna i filmowa, a także wokalistka
– Katarzyna Cichopek – polska aktorka, tancerka, prezenterka telewizyjna i przede wszystkim spełniona mama dwójki dzieci.
– Agnieszka Kołodziejska – prezenterka i dziennikarka Radia ZET
– Andrzej Sołtysik – polski dziennikarz radiowy i telewizyjny, filmoznawca, prezenter telewizji TVN
– Marek Sierocki – dziennikarz i publicysta muzyczny, autor książek
– Marcin Żewłakow – były piłkarz, reprezentant Polski, komentator sportowy
– Tomasz Dedek – polski aktor teatralny i filmowy
Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował .Robert Wojnarowski – szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa.