Znamy nazwiska 30 barmanów, którzy zawalczą o Meksyk

Wydarzenia

Znamy nazwiska 30 barmanów, którzy zawalczą o Meksyk

10 marca 2017

Organizator World Class Poland ogłosił listę 30 półfinalistów, którzy zmierzą się o tytuł Barmana Roku 2017 i przepustkę na międzynarodowe zawody barmań-skie World Class Competition w Meksyku.

Trzydzieści barmańskich talentów tym razem odnaleziono w Gdańsku, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu, skąd pochodzili uczestnicy także dwóch poprzednich polskich edycji konkur-su, ale także w Gliwicach, Krośnie i Osieku.

World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs miksologiczny na świecie. Od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Zwycięzcy i finaliści podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach.

Trzecia, polska edycja eliminacji do World Class Competition przebiega w nowej formule, z jeszcze mocniejszym naciskiem na edukację. Od października do grudnia 2016 roku w 8 miastach w Polsce zrealizowano program szkoleń, podzielonych na dwie sekcje tematyczne: „Future of Cocktails” oraz z podstaw produkcji whisky – „Johnnie Walker Blending Sessions”. Spotkania prowadzone były przez polskich finalistów światowego konkursu: Pawła Rodaszyńskiego (World Class Competition 2016) oraz Mateusza Szuchnika (2015). W sumie w warsztatach udział wzięło 1000 barmanów z całej Polski. W połowie lutego br. zakończono rekrutację do konkursu.

Trzydziestkę barmanów czeka teraz sito krajowych eliminacji. Po półfinałowym zjeździe barmańskim, który odbędzie się w kwietniu, jury wyłoni finałową dwunastkę, zaś polskiego Barmana Roku 2017 i finalistę globalnego konkursu World Class Competition poznamy pod koniec maja. Następnie najlepszych barmanów z 60 państw zmierzy się pod koniec sierpnia w jednym z najbardziej żywiołowych miast na świecie – Meksyku.

W 2016 roku na globalne finały World Class Poland w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński. Rok wcześniej w światowych zawodach w Kapsztadzie wziął udział Mateusz Szuchnik. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.

World Class Poland jest częścią globalnego programu Diageo Reserve WORLD CLASS, którego misją jest edukacja i rozwój kultury spożywania alkoholu. W ciągu ośmiu dotychczasowych edycji po globalne trofeum i tytuł „Barmana Roku” Diageo Reserve WORLD CLASS sięgnęli reprezentanci: Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Hiszpanii, Australii, Wielkiej Brytanii oraz Grecji.

Kto w Top 30 World Class Poland 2017?

Gdańsk:

Piotr Borzym – Piwna 47 Food&Wine Bar

Dawid Łukowski – Stary Maneż

Grzegorz Rathnau – Flisak 76′

Patryk Żmuda-Trzebiatowski – Cooltura Chmielna 101

Gliwice:

Mateusz Pogoda – Mardi Gras Cocktail Bar & Club

Kraków:

Karolina Gucwa – Le Scandale Royal

Krzysztof Kalita – Kraina Szeptów

Sara Kowalczyk – Z Ust Do Ust

Patryk Orzechowicz – Augusta

Marcin Pieniążek – Le Scandale Garden

Andrzej Rachwalski -Z Ust Do Ust

Michał Stasiak – Baroque cocktails and music

Aleksander Szota – Mercy Brown

Tomasz Źródłowski – Mercy Brown

Krosno:

Karol Jarosz – Hotel Nafta

Łódź:

Bartłomiej Wójcik – Restauracja Gronowalski

Osiek:

Krzysztof Ciemiera – Alter Molo

Poznań:

Marek Bilski – WhiskyBar 88

Arkadiusz Prunesti – Susznia

Warszawa:

Arkadiusz Białkowski – Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport

Karim Bibars – Charlie

Przemek Bocian – Kita Koguta

Sara Hamadyk – Bibenda Bar & Restaurant

Paweł Hyba – Pies Czy Suka

Marcin Kruk – Kita Koguta

Janusz Lemiesz – Bar Koszyki

Jakub Magnuszewski – 6 Cocktails

Dominik Mazur – Charlie

Emil Oponowicz – Woda Ognista

Wrocław:

Bartek Jankowski – Heca