Lubelska restauracja 16 Stołów wyróżniona

Wydarzenia

Lubelska restauracja 16 Stołów wyróżniona

24 lutego 2017

Pracownicy lubelskiej restauracji 16 Stołów, laureaci konkursu Dilmah Polish Real High Tea Challenge 2016, wrócili ze Sri Lanki, gdzie zgłębiali swoją wiedzę na temat herbaty i jej parzenia. Wiedzę i doświadczenie zdobyte w miejscu upraw najwyższej jakości herbat, będą wykorzystywać w swojej restauracji na lubelskiej starówce.

Zwycięzcy Lublinianie, przez pięć dni zgłębiali arkana herbacianej sztuki pod okiem jednego z największych autorytetów w tej dziedzinie – Merrill Joseph Fernando – założyciela marki Dilmah oraz jego synów. Najważniejszym punktem warsztatów było szkolenie z zakresu parzenia perfekcyjnej herbaty, poznanie tajników łączenia jedzenia i napojów z dodatkiem herbaty oraz sztuki jej profilowania na nasze zmysły – wzroku, powonienia i smaku, w celu wykształcenia umiejętności wyczucia tekstury, smaku i zapachu. Najwyższy poziom merytoryczny szkolenia potwierdza certyfikacja WACS – Światowej Federacji Szefów Kuchni zrzeszającej blisko 10 milionów szefów na całym świecie i będącej jedną z  najbardziej uznanych instytucji edukacyjnych w światowej gastronomii.

– Szczególnie ciekawe były warsztaty, na których poznawaliśmy tajniki testowania serów z dobranymi do niego herbatami. Pomysł na początku wydawał się niecodzienny, bardzo innowacyjny, ale był strzałem w dziesiątkę. Aromaty, które zyskiwały sery dzięki herbacie i na odwrót były dla nas niezwykłym doświadczeniem smakowym. Wiedzę, którą zdobyliśmy chcemy wykorzystywać na co dzień w naszej restauracji – mówi Piotr Kwiatosz, współwłaściciel oraz szef kuchni restauracji 16 Stołów

Konkurs zaininicjowany w 2007 roku, dziś jest organizowany w 15 krajach i polega na zaprezentowaniu oryginalnej i nowoczesnej interpretacji  idealnego połączenia jedzenia z napojem, których kluczowym składnikiem  jest herbata. Każdy z zespołów był odpowiedzialny za przygotowanie i zaserwowanie Jurorom klasycznie zaparzonej herbaty, trzech drinków; na  bazie herbaty oraz kilku autorskich przekąsek dopasowanych do  poszczególnych napojów. Wytworzone specjalności oceniało Jury w  międzynarodowym składzie: Dilhan C. Fernando (szef Dilmah, kiper, inicjator wielu projektów, m.in. School of Tea i Real High Tea), Kurt Scheller (Mistrz Kulinarny), Jarosław Uściński (Prezes SSKiC, szef kuchni restauracji Moonsfera), Robert Schinkel (holenderski tea-mixologist).